Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.
Tydlig strategi och förankrade mål, stark kultur och tydliga värderingar och inte minst mod. Det är Susanne Holmströms recept för grunden i ett framgångsrikt ledarskap och hur man skapar en konkurrenskraftig plattform i en snabbrörlig värld. Elektronik- och Boråsföretaget NetOnNets vd sedan tre år var talare vid Handelsklubbens novembermöte.
–Tydlig strategi och förankrade mål är lätt att skriva och prata om, men det är svårt att faktiskt också få ut i organisation. Det gäller att de är kommunicerade så att alla vet. Det har aldrig varit viktigare än nu med en stark kultur och tydliga värderingar som gör att man vågar ta beslut. Inte minst för de unga som vill vara med i ett större syfte och i något som skapar energi. Många medarbetare kunde ta steget till hemarbete under pandemin och ändå våga ta många rakryggade beslut.
Susanne beskrev sig som en tös från de värmländska skogarna, som efter studenten hamnade som föreståndare för en jeansbutik på Smögen.
–Det finns inget bättre än att stå i en butik om man älskar retail.
Hon har studerat på Handels i Göteborg, jobbat extra på Västsvenska Handelskammaren, hamnade i Stockholm som trainee på Tele2, ”en ofantligt nyttig skola”, trots att hon inte var det minsta intresserad av telekom. Insåg snart att hon ville fortsätta jobba där, på grund av kulturen och värderingarna i företaget. Efter ett år blev hon ansvarig för Comviq Kontantkort, senare erbjuden vd-jobbet på ett av dotterbolagen, Optimal Telecom, utan att tidigare egentligen ha haft något personalansvar.
–Det är häftigt med bolag som vågar kasta ut unga personer i ansvarsfulla uppgifter, att låta mig som 28-åring ta över ett bolag som omsatte 700 miljoner och som var något av en inkubator för Tele2, där man satsade på unga förmågor.
Susanne talade om att som ny i ett ledarskap göra i princip alla fel som går att göra genom att försöka fylla en annan persons skor, för att hon trodde att det var det som förväntades. Tills hon backade bandet och började göra det hon gjort tidigare, fast mycket bättre. Det var där hon hittade nyckeln till sitt ledarskap.
Efter tolv år i många funktioner på Tele2 flyttade hon till försäkringsbranschen och Trygg Hansa med ansvar för privatmarknad, där hon lockades av att få vara med i ett förändringsarbete.
–Men tempot var inte riktigt så snabbt som jag tyckte det borde vara. När jag blev kontaktad av familjen Bengtsson (Siba) om vd-jobbet på NetOnNet, så började jag känna igen kulturen och resan framåt, berättade Susanne som tog med familjen från Stockholm till Göteborg.
–Jag brinner för och inspireras av mod. Att vara modig i det man gör och i sina beslut. Att tänka stort och vara modig, sa hon och visade en symbolbild på en ljus liten katt som lämnar skuggan av ett stort lejon.
–Jag kom in i bolaget i en spännande fas när integrationen mellan Siba och NetOnNet åtminstone på papperet var ganska färdig. Det är ganska sällan man som vd får kliva in precis när det börjar komma litet medvind i bolaget. Det hade en tuff tid bakom sig och en väldigt fin potential framför sig med en unik affärsmodell, ett e-handelsbolag som också hittat sitt syfte med fysisk närvaro genom lagershoparna.
–Det vi går ut med till våra kunder är ett löfte om ett riktigt bra pris, snabba leveranser och vi har ett starkt kundfokus. Vi tänker på det varje dag när vi utvecklar vår affärsmodell.
–Vårt bolag har fått fina utmärkelser, bland annat av Google som ett av de bästa OMNI-bolagen i Europa, det är ju fantastiskt. Men vi pratar inte så mycket omni längre, tar bara för givet att ha kunden i fokus och att erbjuda samma känsla oavsett försäljningskanal. Nu pratar vi om OPTI, om att optimera alla de sätt som vi möter kunden på. Det finns områden där det digitala är fantastiskt men det finns också områden där det fysiska är fantastiskt, framför allt när man jobbar med stora produkter.
Susanne visade en graf över NetOnNets utveckling under mer än 20 år och prisade grundaren Anders Halvarsson och företagets ursprungliga briljanta tanke att utmana hemelektronikbranschen, som då i slutet av 1990-talet var mycket konventionell. Att kunderna började be näthandelsföretaget om att få hämta sina varor direkt på lagret för att spara tid födde idén till den första lagershopen i Borås.
–Det är den idén, om en liten lucka i lagret, som vi har tagit vidare till att nu ha 30 lagershopar i Sverige och Norge.
–Vi har kunnat leverera tillväxt varje år, trots att det varit tuffa ekonomiska tider som tagit oss till den plattform och skalbarhet som vi har idag. Och som gjort att vi under det senaste året har haft en enormt stark tillväxt, inte bara för att vi kunnat hantera en kraftigt ökad efterfrågan när hemelektronik efterfrågades under pandemin, utan också för att vi ökat våra marknadsandelar markant. En sådan skalbarhet fungerar inte om man inte redan har processerna på plats.
–En ny varumärkesundersökning har visat att NetOnNet är det sjätte starkaste varumärket inom hela retailsegmentet och så klart nummer ett i vårt eget segment. Våra kunder är litet mer teknikintresserade och köpstarka än genomsnittet. Våra kunder startar sin resa hos oss digitalt. Vi har mer än hundra miljoner besök på hemsidan under ett år. Vi är jättestolta över att många sedan åker till lagershopen för att handla. Men mer än 80 procent av dem har varit inne på nätet först. Mer än sex miljoner besöker våra lagershopar och de som kommer till oss vill handla.
NetOnNet omsätter netto 6,8 miljarder kronor. Merparten kommer från den svenska marknaden och en mindre andel från den norska. Framför allt är det ett konsumentföretag men bolaget säljer även inom B2B-segmentet och man ser en enorm potential att utveckla den affären.
–Det ska vara enkelt även som företagskund att titta in hos oss. Vi jobbar med både ICA och MIO och jag tror mycket på starka partnerskap, att hjälpa varandra när man har tighta marginaler. Det är viktigt med samarbete både inom och mellan branscher.
Vi är också mycket stolta över hela vår effektiva supply chain med kontor i Kina med 20 medarbetare som hjälper oss att sourca våra egna varumärken, jobba med kvalitetskontroller i fabrikerna och få veta vad som ”kommer runt hörnet” i de kinesiska elektronikaffärerna. Det händer otroligt mycket där. Och så effektivt centrallager och 30 lagershoppar och logistikhubbar.
–I Viared finns huvudkontoret, ett centrallager och en lagershop. Det finns en sådan styrka i det att ha hela sin kedja samlad på en plats och vi kan träffas från alla delar av bolaget och prata om vägen framåt.
–Den här modellen att jobba med våra lagershoppar som logistikhubbar gör att vi kan leverera till mer än hälften av Sveriges kunder samma kväll. Till 90 procent av Sveriges befolkning levererar vi inom 24 timmar och där kan ingen slå oss på fingrarna. Vi står oss väldigt starka där, även gentemot till exempel Amazon.
Varumärket NetOnNet uppfattas som bäst på marknaden när det gäller pris och ligger tvåa på top of mind hos kunderna.
–Vi har jobbat mycket med att skapa ett ansvarstagande bolag när det gäller hållbarhet. Mycket handlar det om energi internt. Vi brinner extra mycket för att ha en relation till kunden även under användandet. Ta tillbaka, ut på marknaden igen eller återvinnas på ett spännande sätt. Redan nu tittar vi på andra sätt för kunden att få tillgång till produkter, till exempel hyra och leasing. Det kommer att hända mycket när det gäller formen för ägande.
–Det är viktigt att lägga kraft på att experimentera med nya affärsmodeller för att inte bli tagen på sängen när marknaden springer snabbt. Att hela tiden utveckla är jättespännande. Vi säljer även begagnat på vår hemsida utan att göra någon stor sak av det, tar in produkter från kunderna, fräschar upp dem och säljer igen. Jag tror det kommer att explodera inom några år och då gäller det att vara redo.
–Jag är glad att jag fick ett år i bolaget innan vi kom in i den extremt turbulenta tiden som Covid har inneburit. Jag fick ett år att jobba med strategi, visioner, med kulturen i bolaget.
–När andra bolag tog det försiktigare, sparade pengar, då gjorde vi precis tvärt om, flyttade fram våra positioner och köpte in ännu mer produkter. Det gäller att ha litet tur också, men faktiskt att våga under en svår period och det underlättade förstås att vara ett familjeföretag med närhet till ägarna och besluten.
–Vi är en bransch som de facto har gynnats av pandemin när alla behövde ny utrustning för sina hemmakontor; kameror, skärmar men också gaming och sedan elektronik för träning och därefter cleaning. Alla våra produktkategorier har utvecklats starkt. Hemmet har fått en helt annan betydelse, nesting är det nya, vi bygger bo, investerar mer i hemmet. Men lika nytt som det var för oss att kliva in i pandemin, lika nytt och svårt är det att kliva ur en pandemi, det har vi inte heller gjort tidigare.
Vi har en fysisk närvaro men är inte beroende av den för att driva tillväxt. Vi förbereder oss för fortsatt tillväxt över lag, men framför allt för ytterligare marknadsandelar. Unikt med NetOnNet är affärsmodellen och skalbarheten och då är tillväxten oändlig.
Susanne lyfte fyra begrepp som ramverk för företagets hållbarhetsarbete: Ansvarsfull aktör. Hälsosamma och hållbara produkter. Minskad klimatpåverkan. Cirkulära resursflöden.
–Det är de långsiktiga målsättningarna som ligger till grund för vårt hållbarhetsarbete och som präglar hur vi agerar i bolaget, vad som känns när man kommer in mellan våra väggar.
–Ta med er bilden av katten och lejonet, för är det någonting som är viktigt för att ta oss framåt så är det mod. Att vi vågar göra saker annorlunda i våra bolag och i vår vardag. Utan mod står vi väldigt stilla, sa Susanne Holmström avslutningsvis.
Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.