Sam Issa

Vd, Nano Textile Solutions

Utmanar textilindustrin med nanoteknologi

Välkommen: 13 januari
Astern, Pulsen Konferens, 11.45-13.45

Tänk dig att jackan som hänger i butiken kan anpassas till perfekt storlek utifrån vem som bär den. Det skulle utmana dagens textilproduktion och rita om kartan för den globala modebranschen. Det låter som science fiction.

Men det är inte science fiction. Det är en nanoteknologilösning av Sam Issa, grundare och vd på Nano Textile Solutions. En lösning, utvecklad tillsammans med forskare på Linköpings universitet, som Issa vann Sveriges största uppfinningspris för: Skapa priset 2022 till minne av Alfred Nobel.
Tekniken består av smarta komponenter som placeras i kläder och skor. Med ett knapptryck får du som bärare en perfekt passform. Och det går att göra om och om igen. Tanken svindlar, tekniken kommer kunna skapa hållbarhet både inom produktion och konsumtion. Plötsligt kan cirkulär ekonomi i textil- och modebranschen faktiskt bli möjlig.

Sam Issa kommer från en skräddarfamilj och växte upp bland tyger och symaskiner. Han kan hela den textila värdekedjan, har arbetat i klädbutiker i Sverige och Italien, utbildat sig inom mode- och textildesign i Milano, studerat ekonomi på Linköpings Universitet och arbetat som brand manager för flera varumärken.

Som verksamma i Sveriges mode- och textilstad nummer ett, är vi självklart väldigt glada för att välkomna en paradigmskiftare i branschen upp på scen. Var med när Sam Issa berättar om resan från arbete i morbroderns skrädderi i Stockholm till vd för Nano Textile Solutions – ett bolag med textiltech innovationer för framtiden.

Sam Issa är inte bara innovatör och entreprenör inom textilbranschen. Som 10-åring kom han med sin familj från Syrien och kan svenska, arabiska, italienska och engelska. Med sina språkkunskaper och erfarenheter som immigrant har han även startat eget förlag med böcker för att hjälpa olika invandrargrupper att lära sig svenska rekordsnabbt.

Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.