Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.
En svensk finansikon
–Jag är aldrig osams med någon, men många är osams med mig. Men jag har ett så underbart dåligt minne att jag glömmer alla oförrätter. Det är en guds gåva att kunna lägga saker bakom sig. Det sa finansmannen Mats Qviberg vid Handelsklubbens februarimöte i ett estradsamtal med Ingemar Brink.
Samtalet kom i långa stycken att handla om Mats Qvibergs stridbarhet och den pågående rättsprocessen i kölvattnet efter kraschen för HQ Bank, som han startat tillsammans med Sven Hagströmer. Men det handlade förstås också om hans egen karriär som finansman. Han är numera ordförande i Investment AB Öresund och i Bilia.
Det började med att Mats Qviberg som 14-åring i Bromma började intressera sig för aktier och som 15-åring köpte sina första aktier – i SKF.
Första och sista konsultationen
–Jag hade fått syn på SCA som kostade 100 kronor och delade ut 8, den tänkte jag köpa. Jag pratade med mina föräldrar, men de tyckte inte att skogen var något bra utan rekommenderade SKF, ett pålitligt verkstadsföretag. Det var första och sista gången jag pratade om aktier med mina föräldrar.
–I vår familj har alla snöat in på någonting. Själv snöade jag tidigt in på aktier. Det är konstigt när börsen har gått upp 150 gånger på 37 år att svenskarna inte har mer pengar än de har, sa Mats som allmänt gav rådet att inte sälja aktier som gått upp. Sälj de som legat still eller har gått ner. Trenden är vännen. Välskötta företag brukar fortsätta att utvecklas bra. Man ska alltid köpa bra aktier!
–Det som var raketbränslet i karriären var arbetet på SEB. Det var fantastiskt att jobba där med alla Wallenbergarna. Efter åtta år på SEB blev det Carnegie och 1989 grundade Sven och jag HQ Fondkommission, som sedan blev HQ Bank och 1991 köpte vi Öresund och Custos. Vi styckade och omstrukturerade. Det vi gjorde då är vardagsmat i dag. Jag var nog litet trendsättare. Jag lyssnade alltid på vad som hände i USA och i London, där man alltid var före, medan vi var litet mer stelbenta i Sverige. Vi är dåliga på att förnya oss i här, även om det numera börjar hända en hel del. Jag tror att man i Småland och ni här i bygden runt Borås haft de mest kreativa miljöerna, eftersom här inte fanns några stora företag att ta anställning i. Här var det nödvändigt att själv starta företag.
Barnen viktigare än affärerna
På frågan om vad som är det bästa som hänt under karriären svarade Mats Qviberg: ”Mina barn!” Om vi tar bort det då? ”Mina barnbarn!”
–Men i övrigt är det utan tvivel Öresund. I mars har jag varit där i 25 år och det är orsaken till att jag kommit hit i dag. Jag ska hålla tre anföranden med anledning av detta silverbröllop, här i Borås, i Göteborg och i Stockholm.
Ångrar du något i din karriär?
–Min mamma lärde mig att ”ångra är den feges lott, bättre göra brott på brott”.
Vad är det värsta som hänt dig?
–17 maj 2010 när jag tog del av eventuella problem i HQ Bank och den 27 augusti när vårt banktillstånd drogs in. Det blev ett och ett halvt år som var mycket pressande. Jag kände mig oerhört sliten, men det är jag inte nu längre.
–De här sju åren har nog danat mig en hel del. Jag tror rent av att jag kommer att sakna all uppmärksamhet när det är över eftersom jag är övertygad med att inte bli fälld, sa Mats Qviberg.
Mats Qviberg hängdes ut i en bok av Carolina Neurath och i media, framför allt SvD, som ansvarig för kraschen i sin roll som tidigare ordförande i HQ Bank och det blev en brytning med kompanjonen Sven Hagströmer. I brottmålsrättegången friades han och resten av styrelsen från misstankar om grovt bokföringsbrott och svindleri. I juni i år avgörs skadeståndsmålet, där han är stämd på fem miljarder kronor.
Och om sin egen utsatthet i media, där det tidigt gjordes till en sanning att han var en skurk sa han:
–Det är svårt för gammelmedia att svänga 180 grader och erkänna mig. De har ju bestämt sig.
Fått en vapendragare
Mats Qviberg har för övrigt skrivit egna memoarer och gett sin bild av allt som hänt, främst för sina barn och barnbarn. Och så har han fått en vapendragare i form av boken ”HQ Gate Om den okända dramatiken bakom Sveriges mest uppmärksammade bankkrasch”. Där berättar journalisten Jenny Hedelin och den norske affärsmannen Christen Ager-Hanssen om hur media och Finansinspektionen hanterat frågan.
Om media i allmänhet har Mats Qviberg självklart åsikter. Bland annat sa han som nyligen genom Custos investerat i den digitala sajten Realtid och som avser att bygga upp en mediekoncern:
–Jag tror mer på den digitala mediebranschen än på gammelmedia, som bland annat har problem med sin fysiska distribution. Men jag tror samtidigt att lokaltidningar har en bättre framtid än andra.
Mats Qviberg erinrade själv om den turbulens som uppstått när han senast besökte Handelsklubben i Borås, för 15 år sedan. Han blev utbuad när han jämförde ABB med det amerikanska företaget Enron, som då gått under på grund av falsarier i bokföringen och han sa den gången också vad han tyckte om Percy Barneviks ansträngningar för att få folk att köpa bolagets aktier.
Håller korten nära kroppen
Mats Qviberg är vid sidan av sin finansiella verksamhet även sedan 20 år ordförande i Svenska Bridgeförbundet.
–Bridge är en sådan sak som jag också snöat in på. Jag tycker jag är duktig, men märker när jag spelar med de som är riktigt bra att jag inte kan någonting. En sak som är bra med bridge är att man lär sig att hålla korten nära kroppen. Man lär sig strategiskt tänkande. Det är vansinnigt roligt.
Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.