Jukka Hienonen

Den nya sidenvägen mellan Asien och Europa

Heinonen är koncernchef på Finnair sedan ett år tillbaka. Han berättar att han tidigare har arbetat tio år inom detaljhandeln, bland annat som ansvarig för internationell expansion mot Baltikum och Ryssland. Innan dess har han också varit verksam inom tillverkningsindustrin bl.a. som marknadsdirektör för Timberjack som arbetar med skogsmaskiner.

En bransch som genomgått stora förändringar

Heinonen inleder sitt föredrag med att konstatera att flygbranschen har gått igenom en mycket omfattande förändring. I från en marknad nästan utan konkurrens med förhandlade priser till en marknad med stenhård konkurrens och prispress. Ett resultat av detta är det faktum att förlusterna under de senaste fem åren är lika stor som de sammanlagda vinsterna ifrån de tidigare trettiotvå åren. – Ni kan säkert förstå att detta är en relativt svår bransch att jobba med, säger han. Överkapaciteten är ett faktum och Sverige är ett bra exempel på det.

Finnair har till skillnad från stora delar av branschen gått med vinst under de senaste fem åren och de har försökt att vara snabba i sin beslutsfattning. De började att ”rensa sitt hus” redan 1999, många andra bolag började inte förrän efter händelserna den 11:e september 2001.

Världen är full av billiga flygplan, säger Hienonen, en MD80 med 150 platser kostar inte mer än 3-4 miljoner dollar. Det är alltså ganska lätt att komma in i branschen och börja jobba som flygbolag. Stora förändringar har det också varit för personalen som traditionellt haft bra löner och starka fackföreningar. Bränslekostnaderna har också ökat markant men det speglas inte i prisutvecklingen, så det är inte så lätt att göra vinst i den här branschen, säger han.

Finnair har hittat sin nisch – den kortaste vägen till Asien.

Heinonen berättar vidare att Finnair har hittat sin nisch inom trafiken till Asien, de ligger nämligen rakt på den rutten. För att visa att den rakaste vägen ifrån Västeuropa till Asien går över Finland använder han en uppblåsbar jordglob som till skillnad från en platt karta visar det riktiga avstånden.

Årligen går det omkring 23 miljoner resor mellan Europa och Asien, tillväxten beräknas vara 6-10 % per år vilket innebär att antalet passagerare kommer att fördubblas innan år 2015. Finnair satsar alltså kraftigt på den här trafiken och erbjuder ett alternativ för alla dem som inte bor vid de stora europeiska flygplatserna. De gör det möjligt att redan från början flyga åt rätt håll. Ett exempel är svenskarna som flyger till Köpenhamn för att sedan flyga till Asien, om man istället flög till Helsingfors så flyger man åt rätt håll från början. Finnair har ökat antalet passagerare till Asien, år 2003 hade de 400 000 passagerare, förra året var det en miljon. I Sverige har man ökat med nästan 20 %, berättar han. I år, när de får större kapacitet genom två nya plan kommer de att flyga 1,2 miljoner passagerare till Asien, fortsätter han. En stor fördel för Finnair är det system som används av resebyråerna. Systemen prioriterar efter effektiv flygtid, detta gynnar Finnair. Finnair är idag nummer tre på Kina och Japan, endast Lufthansa och KLM är större. De är alltså redan relativt starka och kommer att fortsätta satsa på denna växande marknad. De har idag den modernaste flygflottan och fortsätter göra stora satsningar. De kommer att ha fördubblat sin kapacitet under tre års tid.

De stora satsningarna kräver en stark balansräkning, de är i stort sett skuldfria men kommer att behöva låna till de stora investeringar de står inför. Också Helsingfors flygplats växer i takt med Finnair. Flygplatsen är i dagens läge lite trång men är redan projekterad och kommer att vara ombyggd om två år.

Tror på fortsatt ökad tillväxt i Asien

Heinonen berättar att det finns många spelare på Asienmarknaden, bl.a. är det många i mellanöstern som satsar hårt. Men även gentemot dem har Helsingfors en fördel av kortare flygtid.

Det finns fortfarande många storstäder i Asien som Finnair ännu inte flyger till men som de, enligt Heinonen, kommer att flyga till när de får ökad kapacitet. Förutom Kina kommer de också att öka trafiken till Indien. Detta förutsätter att den tillväxt som sker i Asien fortsätter. Heinonen har svårt att hitta en anledning till att den utvecklingen skulle vända, tillverkningen flyttas och kommer att flyttas i stor skala till Asien. Både varor och människor behöver därför transporteras.

Han tror att den tuffa flygbranschen kommer att se många konkurser och uppköp. För dem som är kvar krävs stora satsningar. Heinonen menar att flygbranschen idag är kundens marknad. – Det är betydligt lättare att vara kund än chef för ett flygbolag, säger han. Det är relativt lätt att starta flygbolag och sälja billiga biljetter över Internet men inte lika lätt att flyga passagerarna dit de har köpt biljett och också relativt svårt att göra vinst. Han avslutar genom att berätta att någon sagt: ”this is a stupid industri led by stupid People”. Men, säger han, Finnair vill vara ett undantag och fortsätta att vara framgångsrika.

FRÅGOR:

Om du med tre ord skulle beskriva er framgång?
Vinstanda, snabb beslutsfattning och en professionell styrka i flygandet.

Hur hanterar du säkerhet och risktänkande?
Det måste tas mycket på allvar och vi måste vara väl förberedda på att det värsta kan hända. Om något katastrofalt skulle hända har vi mycket klara regler och rutiner. Detta gäller alla flygbolag.

Hur kan lågprisbolagen existera med de priser de annonserar?
Det undrar jag också, svarar han. I Europa finns det idag 40 olika lågprisbolag, av dem går 37 med förlust, enbart tre går med vinst. RyanAir är det bolag som går bäst, en anledning är att de tar mycket betalt för alla andra kostnader. Där vill jag inte hamna, säger han. Det är ganska svårt för kunden som står där med sina väskor att börja förhandla, det blir en monopolsituation.

Transporttiderna för frakter är ett problem för oss när tillverkningen flyttar till Asien, kan du utveckla det du sa om att ni kommer att öka er frakttrafik?
På den svenska marknaden har vi en marknadsandel inom internationell flygfrakt på ungefär 4 %. Vi tycker det är realistiskt att öka till 8 % i år. Vi har inga skilda flygplan för gods men frakttrafiken är nödvändig för oss. Vi jobbar genom de stora logistikföretagen. Vi ser att den svenska marknaden som är mer internationell än den finska är klart intressant.

Varför ingår inte Finnair i SAS och vem äger er?
Jag måste svara med samma anekdot som jag svarade Jörgen Lindegaard. Jag hade jobbat bara en vecka på Finnair och läste i en affärstidning att han sa att Finnair skulle vara en idealisk partner i SAS-familjen. Med E-mail skickade jag honom en rysk anekdot ”Hönan kommer till svinet och säger: ”- ska vi inte grunda ett samföretag. Det skulle heta AB frukost, jag skulle leverera ägg och du bacon”.

Allvarligt talat tror han inte att det finns någon fördel med detta. Om vi skulle vara med skulle också vårt hub vara Köpenhamn och det vill vi inte. Att ha en hub i Helsingfors är också en orsak till att staten vill behålla majoriteten i bolaget.

Vad betyder samarbetet inom OneWorld för framgången?
Vi har ett bra läge i gruppen på grund av vår specialisering mot Asien. Vi tycker att det är rätt familj för oss att tillhöra.

Har lönsamheten ökat markant efter att ni gick med i Oneworld.
Nej, men alla behöver en allians för att överleva.

Hur säker är ni på att ni får er leverans avbeställda Airbus?
De gamla modellerna är vi säkra på att få. Den nya modellen har blivit försenad, det är en nackdel men fördelen är att vi får mer flygplan för pengarna.

Varför har ni inga synpunkter på individens vikt? Kan du kommentera utsläppsrätter?
För passagerare används en standard för beräkning av vikten.
Utsläppsfrågan är viktig? EU har varit tydlig med att flygbranschen behöver någon typ av beskattning. Flyget är det enda transportmedel som inte får statligt stöd. EU har beslutat att utsläppshandeln ska gälla från år 2012 för flyg inom Europa och året därpå även flyg till och från Europa. Flygindustrin har inte protesterat, vi vill ha ett system som är så konkurrensmässigt som möjligt och som vi kan leva med.

Ordföranden lämnar över knallen och tackar Jukka Heinonen för föreläsningen.

Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.