17 september 2021

Jonas Eriksson

Entreprenör, fotbollsdomare och riskkapitalist

Jonas Eriksson

Domare, entreprenör och ledare

Jonas Eriksson har varit hyllad fotbollsdomare i 18 år. Han är en framgångsrik entreprenör och en hängiven investerare i nya affärsidéer. Vid Handelsklubbens septembermöte talade han om framgångsrikt ledarskap, med utgångspunkt förstås i idrottens värld.

Men det handlade inte bara om fotboll, om gula och röda kort, utan framför allt om målmedvetenhet, hårt arbete och samarbete för att nå dit man vill och ta sig till toppen. Om ledarskap, kommunikation och vikten av att få med sig människor. Och om att våga tro på sina egna beslut och inte minst om att ha roligt på jobbet. Men också om att klara av press och stress i vardagen. Till och med i så drastisk form som både hat och hot.

Jonas talade vid Handelsklubbens uppskattade återstart efter ett och ett halvt års mötespaus med anledning av Corona-pandemin.

Måste veta vart man vill

–Sätt upp dina mål, både privat och professionellt, för det är otroligt häftigt att kunna fira en framgång, sa han. Att hela tiden kunna påminna sig själv om vart man är på väg. Det är högst individuellt, vi drivs alla av skilda saker, men vad du än gör, se till att ha kul på vägen. Gör det med ett leende, knyt näven i fickan om motgången kommer. Se till att ha riktigt bra timing, ta rätt beslut i rätt tid. Ta hjälp av människor, gör det tillsammans med andra, som inte är exakt som du, då börjar resultaten komma. Visa passion och inte minst, du vet vad som är rätt och fel, ha tydlig koll på vart du ska någonstans, även när det blåser litet grand emot dig, så vet du att du kommer att nå fram om du bara håller kursen.

Jonas tog oss med på ”en vanlig dag på jobbet” som fotbollsdomare på högsta nivå inför kanske 75000 personer på läktaren. Och han illustrerade sitt anförande med bilder och filminslag, komiska, dramatiska och rafflande.

–Jag kan ha att fatta 300 beslut på 90 minuter och de jag jobbar med är 22 män, alla ekonomiskt oberoende och med stark vilja och klara åsikter om spelet. Ett enda misstag kan kosta 150 miljoner kronor – inte för mig men för det lag som inte går vidare. Varje steg jag tar på planen följs av 32 kameror och inom tio sekunder efter varje beslut är jag totalt granskad och domen är alltid skoningslös. Ett enda misstag kan kosta min karriär.

Måste tro på egna beslut

–Inför publiken på läktaren och några hundra miljoner tv-tittare så måste jag tro på mitt eget beslut, veta vad som är rätt och fel, ha en vision och en tydlig tanke om vart jag ska någonstans. På vägen, även i företagsbyggen, är det viktigt att ha med sig människor.

–Man måste lämna sina fördomar, alltid behandla alla spelare på samma sätt, visa respekt och hantera olika personligheter. Övertyga, inspirera och förklara sina beslut. Människor är väldigt olika, på plan precis som i företag.
Vissa är högpresterande och gör allting rätt och så finns de som aldrig är nöjda med någonting.

–Det är också viktigt att ha självdistans, sa Jonas och hänvisade till VM i Brasilien, där han lyssnade på en bandinspelning av sitt eget och hjälpdomarnas matchprat.

–Det blev en ögonöppnare. Jag var inte så lugn och saklig som jag trodde. Det är viktigt att ha koll på sin självbild.

Jonas har varit fotbollsdomare på elitnivå i 18 år, professionell domare 2011 – 2018 och FIFA-domare 2002 – 2018. Han har dömt i Champions League, EM och VM, 340 allsvenska matcher, 200 internationella matcher, 47 matcher i Champions League plus UEFA-finaler. Och han har fått en rad fina utmärkelser.
Men applåder och uppskattning från publiken, som hos Handelsklubben, är han inte precis van vid som fotbollsdomare:

–Jag minns två tillfällen då publiken jublat. Det var en gång 2014 i Norrköping i Superettan när jag hade fått en boll i nacken och fallit pladask i marken. Och en gång 2017 på Örjans vall när jag blev fälld inför 3700 åskådare. Då ställde sig alla upp och jublade.

Mångsidig erfarenhet

Jonas har en bakgrund som entreprenör, bland annat tidigare delägare i IEC Sports, som handlar med internationella TV-rättigheter, och han driver bland annat gym, crossfit och padelcenter tillsammans med förre hockeyspelaren Niklas Wikegård. Som riskkapitalist är Jonas just nu aktuell som en av en av investerarna i TV-programmet Draknästet. Han har varit sommarpratare i radion och semifinalist i SVT-programmet På spåret. Och i höst är han aktuell med en självbiografi i bokform.

Det var med insikten att all framgång kräver träning som han kom på att han ville starta ett gym. Och det blev tillsammans med en person som han aldrig trodde han skulle kunna samarbeta med. De var rent av bittra antagonister.

–Men vi trivs ihop och har framgång eftersom vi är olika. Vi skiljer på sak och person, har högt i tak, vågar kritisera varandra, vi har roligt när vi jobbar tillsammans och vi firar framgångar när vi är duktiga.

–En bra domare, ledare eller chef behöver aldrig berätta att han är bra. Han har en naturlig auktoritet. Och allt ledarskap bygger på kommunikation. Det gäller förstås att veta vad man ska säga, men det viktiga är hur man säger det. Det gäller också att kunna läsa spelet, ha omvärldsbevakning, att titta in i framtiden, alltid vara förberedd och påläst vid möten, inte minst med spelare, men lika viktigt med investerare, banken eller kunder.

–Jag älskar utmaningar, vill alltid ta nya steg, göra nya saker. Och när ni har en dålig dag, tänk då på den saudiska fotbollen, sa Jonas efter att ha visat en häftig film med kaotiska och hotfulla scener bland hetlevrade spelare och inte minst gestikulerande investerare i fotbollsklubbar på högsta nivå som tagit sig in på plan.

När det brinner i ögonen

Jonas beskrev sig själv som den försiktiga typen, åtminstone i jämförelse med sin kompanjon. Ändå, menade han, gäller det att ta snabba beslut, ”blåsa direkt med automatik”, inte vänta, för då kan det bli dåliga eller fega beslut.

–Att vara entreprenör innebär att ha en dröm, en tanke och att genomföra den på sitt eget sätt och ta den vidare. Som i Draknästet:

–När man ser att det brinner i ögonen på entreprenören, att man är förberedd och kan marknaden, alltså har passion och koll på läget, då kan det gå riktigt bra. Inte minst ser man det hos många unga tjejer med UF-bakgrund, sa Jonas Eriksson.

Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.