7 februari 2020

Joachim Frykberg

VD, Jula

Framgångsrikt arbete bygger på passion
–Att arbeta hårt med någonting man älskar kallas passion. Motsatsen, att arbeta hårt med något man inte bryr sig om betyder bara stress. Joachim Frykberg citerade den brittisk-amerikanske författaren och föreläsaren Simon Sinek när han vid Handelsklubbens februarimöte berättade om sitt arbete som vd för Jula.

–Det gäller att hitta balansen som passar en själv, sa Joachim, som presenterade sig som en resultatinriktad lagspelare som hämtar mycket från idrotten. Och han betonade vikten att vara sig själv, att vara nyfiken, ha balans, visa respekt och ta ansvar samt att veta vad man brinner för. Ledarskapsfrågor och inte minst medarbetarskapsfrågor engagerar honom.

Joachim kommer ursprungligen från Småland men har en stor del av sin uppväxt i Dalsland och studier i bland annat Karlstad och USA. Han är civilekonom med stort fokus på marknadsföring. Numera bor och verkar han i Skaraborg. Efter en karriär hos bland annat korvtillverkaren Lithells, Bamse barntandkräm, Dagab/Axfood och riskkapitalbolaget Entrappa arbetar han sedan 18 år på familjeföretaget Jula, grundat 1979 av Lars Göran och Karl-Johan Blank. Först var Joachim marknads- och it-ansvarig, men sedan 2011 är han vd. Han arbetar mycket nära Karl-Johan Blank, som numera är ensamägare av företaget.

–Jag är en stark USA-vän och gillar inställningen att ”ingenting är omöjligt” och att om man jobbar i ett jäkla tempo så händer det saker. Ingenting ska stå still, det gäller att ta initiativ och inte stå på hälarna.

Den inställningen avspeglas också i Julas utveckling till ett företag som idag omsätter 7,5 miljarder kronor och har 3500 anställda samt 101 varuhus i tre länder.

Förmån att få leda förändringsarbete
–Mitt område har alltid varit sälj och marknadsföring. Det är viktigt vad vi vill göra för våra kunder. Jag gillar förändring och har förmånen att få vara med och leda förändringsarbete, att hela tiden fundera över om man är bättre i dag än i går och om man kommer att vara ännu bättre i morgon än i dag.

Joachim menar att kris är en möjlighet till förändring. Den utbredda ekonomiska krisen i världen 2008–2009, efter Lehman Brothers kollaps, utnyttjade Jula för att bygga upp verksamheten.

Ett ovanligt grepp var att därefter 2011 till 2017 pausa distanshandeln, trots att den varit ursprunget, och fokusera på butiksrörelsen.

–Under den pausen ökade vi omsättningen med tre miljarder kronor, öppnade bland annat 60 varuhus, etablerade oss i Polen, byggde om samtliga varhus till ett nytt koncept och fördubblade kapaciteten i centrallagret i Skara.

Namnet Jula kommer av gården Jultorp utanför Skara, Julagården. Företaget finns med varuhus i Sverige (54 stycken), i Norge (34) och Polen (13). Företaget har 15000 olika artiklar i åtta olika varukategorier. 60 procent av inköpsländerna finns i Asien. 35 procent av inköpen görs i Sverrige.

–Vi köper direkt från tillverkare utan mellanhänder. Det är grunden till våra låga priser. Vi har kontroll på hela produktkedjan.

Omfattande styrmodell i tre delar
–Polen var vårt stresstest. Det var inte lika lätt att etablera sig där som i Norge med den konkurrens som råder. Men Polen är vår stora tillväxtmarknad med sina 40 miljoner invånare. Funkar konceptet i Polen så funkar det överallt. Vi tittar också på fler geografiska marknader.

Joachim beskrev Julas styrmodell som bygger på tre delar och insikten att människor är mer än sina CV. JulaBase består av jula-andan, en vision, en mission och en affärsidé. Mål och Ambition ingår i styrmodellen liksom en Affärslogik med tio styrande principer.

–Jula-andan, som inte är en skrivbordsprodukt, handlar om att vi är folkliga och ärliga, tar ansvar, tror på enkelhet, drivs av nyfikenhet, har framåtanda och är engagerade, förklarade Joachim. Visionen är att vi siktar högre, tillsammans ska vi få varje människa att vilja fixa saker själv. Missionen är att motivera människor att själva förenkla sin vardag och skapa sig ett aktivt och roligt liv. Affärsidén slutligen är att erbjuda händiga människor ett brett och noga utvalt sortiment av produkter för hemmet, trädgården och fritiden till låga priser.

Mål och ambition handlar om sju punkter, förstahandsval, enhetstillväxt, omsättning, lönsamhet, nyheter, e-handel och hållbarhet.

–De tio styrande principerna i affärslogiken handlar bland annat om att vi måste gå i takt med varandra, sa Joachim, som betonade att Skaraborg är hemmaplan och att en av utmaningarna är att få människor att vilja arbeta i Skaraborg.

Satsar brett på affärer och samhälle
Att företaget vill bidra till att utveckla Skaraborg visas av det nära samarbetet med både Skara kommun och Högskolan i Skövde liksom ambitionen att tillsammans med Falköping etablera ett logistikcentrum, som en förlängning av Göteborgs hamn. Företaget har skaffat ett eget godståg för logistikflödet som går från hamnen de tolv milen till ”torrhamnen” i Falköping. Där sker omlastning till extra långa lastbilar (med dispens) de sista tre milen till centrallagret i Skara.

–Vår plan är att skapa en av Sveriges tre största logistikplatser för att konsumtion och kommunikation ska hänga ihop. Miljön är givetvis den stora vinnaren när det handlar om att lägga om trafik från lastbil till tåg och ha färre lastbilstransporter.

Jula består av en rad varumärken och verksamheter. Fastigheter (samhällsfastigheter, bostäder och logistik) och finans (Wästgöta finans) är några, liksom ambitionen att utveckla det egna hotellet i Skara till en hel hotellkedja. Satsningar inom energisektorn med fler egna vindkraftverk finns också i planen och så ambitionen att förvärva bolag med verksamhet som man inte kan göra bättre själva. Förvärvet av Hööks hästsport i Borås förra året är det första tydliga exemplet.

–Det är ett förvärv som vi förstår och där vi ska hitta intressanta synergier, lovade Joachim Frykberg.

Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.