Ian Wachtmeister

Ian Wachtmeister i Handelsklubben
Handelsklubben gästades vid sitt oktobermöte av Ian Wachtmeister. Han var inbjuden för att berätta om sin livsresa som greve, företagsledare, politiker och författare, nu senast till boken Sotarna. Men föredraget kom bitvis att utvecklas åt ett helt annat håll.

Ian Wachtmeister berörde i snabba klipp episoder från flera perioder av sitt liv. Han använde om sig själv Strindbergs uttryck ”Jag är ställd under observation för att jag misstänks vara klok” och artikulerade därefter en rad synpunkter i vitt skilda ämnen inte minst politiskt.

Utsatt för mordhot
Den kontroversielle Ian Wachtmeister som bland annat tillsammans med Bert Karlsson på 1990-talet startade och drev partiet Ny Demokrati, berättade att han är kompis med Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson, att han haft mordhot över sig, vilket han inte tagit så allvarligt, och att han av polisen fått rådet att ha oregelbundna vanor, vilket han haft och vilket ”gör att jag fortfarande lever”.

Ian Wachtmeister hade synpunkter på sociala medier, som han beskrev som farliga genom sin enorma och okontrollerade spridning av olika budskap. Han berörde kapitalism och marknadsekonomi som han inte såg som väg till självberikning, men konstaterade också att mycket av moralen och kopplingen mellan ansvar och makt, försvann med ”det gamla gänget”, Marcus Wallenberg och Gunnar Sträng med flera.

–Det är något av det allvarligaste i vårt samhälle, att de som har makt och sitter högst inte alltid är de bästa. Förr fanns det också plats för personligheter. Dagens ledare vågar inte kliva fram i debatten, de är fegisar som skyller på att de inte vill skada sina företag. De sista som vågade stå upp var de som stod på 4 oktoberrörelsens barrikader.

–Den totala tystnaden som breder ut sig skrämmer mig, sa han.

Wachtmeister konstaterade att strukturen runt näringslivet inte är skapad för att tillgodose småföretagen och han menade att Sverige och svenskarna betraktar sig som en stormakt i en många avseenden, men att landet inte är en norm i världen.

–Sverige behöver ingenjörer men utbildar frisörer, tar bort alla låglönejobb samtidigt som landet tar in folk som är analfabeter i sitt eget land och på tal om invandrarfrågan gäller det att stämma i bäcken.

Energi är inte teknik utan politik
Om energi sa han att det inte är något tekniskt utan en rent politisk fråga, när man beskattar kärnkraften för att subventionera vindkraften.

Ian Wachtmeister berörde som han kallade det ”världens främsta forskare”, Ivan Östholm, uppfinnaren av Losec, som dragit in miljarder till sin arbetsgivare och som på sin ålders höst haft ett enda bekymmer, att hans hustru saknade en rimlig änkepension och att han själv, Ian, efter Östholms bortgång försökt förmå Wallenbergarna att ordna en sådan, vilket till slut, men inte självklart, lyckats.

–Nu ska jag tala om det jag inte får prata om, men som ni är här för att höra, sa Ian Wachtmeister och beskrev Sverige som världens största resmål genom migration och flykt. Han kritiserade ett Sverige där ”brottsligheten ökar, där kyrkorna står tomma, tiggare sover på gatorna och militären kan försvara oss i fem dagar, eller var det fem timmar. Han såg framför sig krig i Sverige mellan kristna invandrare och muslimska invandrare, detta medan svenska folket drar sig tillbaka, är sjukskrivna eller på älgjakt.

Och han påminde om att trots allt aldrig så få människor dödats i krig i världen som nu, att det aldrig funnits så få fattiga och att aldrig så få varit på flykt och aldrig funnits så många friska människor som i vår tid.

–Det är viktigt vad man får för signaler. Vi matas med andra budskap.

Mångfald i Riksdagen
Han talade om Riksdagen och konstaterade att sångerskan Lisa Nilsson vid det högtidliga öppnandet fått ledamöterna att stämma in och sjunga ”Himlen runt hörnet”, vilket förvånat en och annan utländsk gäst.

–I Riksdagen finns det mångfald – många enfaldiga människor, sa Ian Wachtmeister, som om Jimmie Åkesson sa han att ”det är en så gullig kille, skulle ni träffa honom skulle ni krama om honom och bli Sverigedemokrater allihop istället för bara hälften av er”.

–Ian Wachtmeister hävdade att vårt land är väldigt skiktat, att man bara umgås med folk som tänker likadant och att det inte förs några politiska diskussioner så som sker i många andra länder.

–Vi behöver inte öppna våra hjärtan, men väl våra sinnen och våga tala om saker, till exempel migrationsfrågorna och koldioxiden, sa Ian Wachtmeister som avtackades traditionsenligt med en knallestatyett för sitt framträdande i Handelsklubben.

Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.