10 december 2021

Bengt Baron

OS-guldmedaljör och styrelseproffs

Ledarskap och framgångsfaktorer

Simmaren och företagsledaren Bengt Baron talade om ledarskap och framgångsfaktorer i sitt anförande vid Handelsklubbens decembermöte. Det handlade om personliga upplevelser, erfarenheter, iakttagelser och tankar kring idrott, näringsliv och ledarskap.

Han började med att berätta om sig själv och om upplevelser som format honom.

–Jag har flyttat mycket i mitt liv. Jag föddes i Sverige men vid två tre års ålder flyttade vi till Liberia, sedan till Stockholm därefter till Finspång och Västerås. Jag flyttade till USA, Uddevalla, USA igen och till Stockholm. Mina första sex år i skolan gick jag i fem olika skolor i två olika länder. Jag har hela tiden kastats in i nya sammanhang, varit tvungen att hitta min plats i grupper som redan varit etablerade. Det har påverkat mig och gjort mig nyfiken på hur informella strukturer fungerar. Jag har fått träna på att komma in i nya gäng, i mitt fall var idrotten ett sätt. Så enkelt är det inte i näringslivet, men det är något som jag bär med sig. Man kan sätta mig var som helst i världen och jag känner mig som hemma. Jag har inga större behov av rötter, på gott och ont.

Om livet som tioåring i Finspång, en klassisk bruksort med två stora industrier, sa han:

Människor är viktiga

–Alla jobbade där, alla kände varandra, alla vet vad man gör och alla bryr sig. Det är inte som i en anonym storstad. Jag har med mig att människor är viktiga och att det inte spelar någon roll vilket samhällsskikt man hör till. Alla människor har något att bidra med.

Och han talade om förmånen att som 19-åring få åka till USA och plugga.

–Jag älskar USA, men jag älskar inte allt med USA. Jag älskar framför allt deras otroliga optimism och inställning att glaset kan vara halvfullt, inte halvtomt. Det är otroligt bra att vara i en omgivning där det alltid finns anledning att prova på nya saker, snarare än att finna fem fel. Jag bär med mig en obotlig optimism.

–Och sedan har jag ju simmat en del, det är klart att det har format mig, att få tävla från tidig ålder.

Bengt talade också om formerande erfarenheter om hur väldigt olika företag kan utvecklas och exemplifierade med hjälmföretaget Mips, där han är ordförande och som haft en enastående utveckling, och dåvarande film- och kameraföretaget Kodak som gick i konkurs tio år efter att det på 90-talet noterats som ett av världens tio mest värdefulla varumärken. Det kan gå snabbt om inte fokus är det rätta.

Ägarformen spelar ingen roll

Bengt berättade om förmånen att sitta i ett antal styrelser och att han varit med i alla typer av ägarskap, statlig ägo, familjeägt, börsnoterat, privat, private equity.

–Och vet ni vad, det spelar absolut ingen roll, ägarformen är helt irrelevant så länge ett antal förutsättningar finns på plats. Viktigast för mig är att det finns en vision, en dröm. Att man vet vart man är på väg. Visionen ger energi och riktning. Sedan krävs det en strategi och den har tre ben: Man måste för det första kunna säga nej och verkligen kondensera ner till vad det är man ska göra. Men att säga nej är det svåraste som finns. För tänk om man säger nej till fel saker. Det är lättare att säga ja, för då har man ju i alla fall inte gjort fel. Men med allt för många punkter i strategin kommer man aldrig att bli bäst på någonting. Att våga säga nej och välja ut några få saker är svårt och det är där ledarskapet kommer in.

Bengt var nu inne på kärnan av sitt anförande och pekade på strategins andra viktiga ben, att kommunicera.

Släpp inte taget

–Det är det absolut viktigaste förutom personalansvar. Budskapet måste levandegöras, man måste leva det, sa Bengt och kom till det tredje benet, att vara som en pitbullterrier.

–Man måste bita och sedan hålla fast. Man får inte släppa för det tar tid och det är svårt. Varje gång man ändrar sig, ja då backar man långt tillbaka.

Om det krävs vision och strategi för att vinna framgångar så tillkommer också motivation. Men den är mycket personlig.

–Jag kan måla upp visionen och strategin och erbjuda en biljett på resan, men motivationen måste komma från den enskilde och det börjar med drömmen. Ska det fungera måste visionen brytas ner till mål och delmål. Så långt hänger alla med, men sedan börjar det jobbiga, det hårda arbetet, men det är lustfyllt om man gör det för att man faktiskt vill vara med. Det gäller att hela tiden följa upp och lära av sina motgångar så att man når målet. Och när man vinner framgång ger det energi och det ska firas. Vi är ofta för dåliga på att fira våra segrar. Fira varje dag, beröm goda insatser, varje dag.

Njut av resan

Bengt illustrerade sitt favoritämne motivation och berättade om sin första sim-medalj som 10-åring i 70-adens distriktsfinal och om OS-guldet i Moskva 1980, 6,5 år senare.

–Om man är rationell är de här två medaljerna ganska lika, men det ligger 2500 simpass mellan dem, 500 pass i gym och smidighet och det är 8,5 miljoner metersimning mellan de två medaljerna. Det handlar om motivation.

Bengt talade om mod och uthållighet, mod att välja bort, nyfikenhet, viljan att pröva på nya saker och hela tiden vara i rörelse, men också om stöd och laganda, för ensam är inte stark, tydliga spelregler.

–Och till sist, man måste tycka det är jäkligt kul. Man har en dröm som man brinner för, ett hum om hur man ska nå dit, mål och delmål, motivation, uppföljning, justering, lära av motgångar, fira segrar och ständigt vara i rörelse och bara njuta av resan, sa Bengt Baron.

Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.