Wigar Bartholdson

Pulsen – IT-bolaget som gick före proffsfotbollen  
IT-företaget Pulsens skapare och ägare Wigar Bartholdson har inga planer på att sluta arbeta, trots att han drivit företaget i drygt 50 år! 

–Jag befinner mig som en ”50-åring” ska göra – mitt i steget, sa han i sitt föredrag vid Handelsklubbens marsmöte.

Wigar Bartholdson, stod 1964 i valet mellan att satsa på sitt företag eller att pröva lyckan i en proffskarriär i fotboll i Schweiz. Men han insåg att proffskarriärer inte alltid är så långvariga och satsade därför på företaget, trots att han aldrig kunnat drömma om att det hösten 2014 skulle kunna fira 50-årsjubileum som Sveriges äldsta levande IT-företag och det första att nå den aktningsvärda åldern.

Wigar inledde med att berätta om sin karriär i Elfsborg, där han spelade 152 allsvenska matcher under åren 1956 till 1967 och var delaktig i att laget blev svenska mästare 1961. Han tog tillfället att berömma hustru Katarina, född Frendelius, för hennes prestation med 13 svenska mästerskap i tennis. Och han beskrev skillnaden mellan lagsport och individuella grenar.

Vinnande koncept
–I Pulsen kombinerar vi jaget och laget, sa Wigar och gav ytterligare framgångsrecept: Det gäller att vara på rätt plats vid rätt tillfälle och fatta så bra beslut som möjligt. Jag har alltid försökt ta in idrottspersoner i företaget, de kämpar och vet vad målet är. I övrigt bygger vi i Pulsen på tre idéer; att bygga långsiktiga relationer, att inte lova mer än vi kan hålla och att hålla mycket hög servicenivå.

–Jag har aldrig riktigt känt konjunktursvängningarna, eftersom vi satsat så mycket på service och haft flera ben att stå på i samma bransch.

Företaget hette först Datakonsult Wigar Bartholdson för att senare bli Boråsdata AB. Pulsen blev namnet inför introduceringen på börsens OTC-lista 1984, där företaget var till 1992. Idag omsätter Pulsen två miljarder kronor och har 700 anställda på ett flertal platser i landet.

Det började genom att Wigar fick möjligheten att starta en extern servicebyråverksamhet åt Sveriges Förenade Trikåfabriker, där han var anställd för att arbeta med databehandling.

–Under 60-talet jobbade vi mycket mot postorderbranschen, det var oerhört lätt att få kunder och jag fick en bra start genom att SFT lovade att köpa de timmar jag inte hade belagda. Men den möjligheten behövde jag aldrig utnyttja. På den tiden fanns ett stort behov av att förklara att olika företags uppgifter inte skulle blandas ihop bara för att de kördes i samma datorer. På 70-talet ställde vi ut terminaler hos kunderna och blev agent för IBM. På 80-talet blev vi en av 20 återförsäljare för IBM:s PC som lanserades 1982. Vi köpte företag och strukturerade. 90-talet handlade mycket om nordiska bokklubbar och 2000-talet skapades systemet Harmoney.

IT och investeringar
Pulsen Data tillhandahåller IT-tjänster inom handel, distanshandel, e-handel, bokklubbar, utvecklar vård- och omsorgssystem till vårdgivare och informationssäkerhet till större företag och offentliga verksamheter samt drifttjänster genom eget web-hotell.

–Varje dag hjälper vi till exempel Nordens största distanshandelsföretag att hantera 100 000 order från kunder i 20 länder. 

I företaget finns enheter som Pulsen Production, Pulsen Integration där den stora delen är information, säkerhet, identitet och åtkomst och Pulsen Application, som tillhandahåller webbaserade molntjänster inom vård och omsorg för 150 svenska kommuner.

Utöver Pulsen Data rymmer koncernen Pedab Group, distributör för IBM:s hård- och mjukvara, Pulsen Fastighets AB med 250 000 kvadratmeter och ett marknadsvärde om 380 miljoner kronor, Pulsen Förvaltning, som investerar i riskkapitalfonder samt BRAW Invest AB, som gör direktinvesteringar i externa verksamheter. 

”Fick behålla båda”
Wigar Bartholdson berömde hustru Katarina för allt hennes stöd och support och goda råd genom åren och han berättade om de tre sönerna som nu intar olika roller i koncernen: Jesper aktiv i Pedab Group, Jonus ordförande i dotterbolagen i Braw Invest och Jöns engagerad i Pulsen Fastigheter.

En gång har Katarina uppenbarligen haft fel. Det var när Wigar på uppmaning av Eiserchefen Åke Kjellman i början av 80-talet köpte de nedgångna och delvis övergivna Eiserfastigheterna Blåklinten och Astern på ömse sidor motorvägen i Borås, där en stor del av företaget idag finns. 

–Jag lade ett lågt bud och bedömde att en sådan investering fem minuters väg från Centralstationen i Borås knappas på sikt kunde vara en dålig affär. Katarina som inte gillade risktagandet sa att jag hade att välja mellan henne och fastigheterna.

–Jag gjorde en verkligt bra affär, jag fick behålla båda, sa Wigar. 

Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.