Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.
Bertil Larsson välkomnade oss alla till detta extramöte med moderaternas partisekreterare Per Schlingmann. Bertil påpekade att vi ville höra om strategier i valtider och inte partipolitik, det skulle var som att frälsa de redan frälsta.
Nya medlemmar presenterade sig och hälsades välkomna.
Bertil hälsade Per Schlingmann välkommen och visade tacksamhet över att han tagit sig hit i dessa bråda tider.
Schlingmann tycker det är roligt att vara här i Borås och han känner ett starkt engagemang hos elever då han besökt Sven Ericssonsskolan. Han mötte ett helt annat självförtroende i Borås än tidigare. Han ser att det finns en väldig potential i Borås baserat på kluster på näringslivssidan och även i nationellt perspektiv.
Schlingmann växte upp i Borås i textilhandlarfamilj, gick på gymnasiet här och sedan vidare till universitetet i Göteborg. Han har varit pressekreterare i MUF och även pressekreterare i en kommun, 8 år i näringslivet och nu Moderaternas partisekreterare sedan 2006. Hans huvuduppgift är att vinna valet 2010. Han är motsvarande VD i ett företag.
Per Schlingmann får som partisekreterare vara med och stå till svars för olika saker lite överallt. Han säger själv att han är en allkonstnär. Strategin är att få svar på ”Vad avgör hur människor röstar?” Hur agerar partiet i den värld vi befinner oss mot valrörelsen?” Människors bild av ett politiskt parti präglas av allt vi (människorna i ett parti)gör. Om grannen är moderat får man en bild av Moderaterna som parti. Detta är mer komplext än andra delar när det gäller hur människor uppfattar ett politiskt parti. Det gäller att motivera människor att agera på ett speciellt sätt. Det ska inte komma uppifrån utan partimedlemmarna uttrycker vad de själva tycker. Man ska motivera istället för att styra detta ställer stora krav på ledarstrukturen. Det gäller att konsumenterna blir ambassadörer för varumärket.
Två alternativ
Strategin är också att göra mer inom ramen alliansen det ska finnas två alternativ i framtiden. Det gäller ”Vilket regeringsalternativ har bäst idéer för framtiden?” Vilket parti har förmågan att ställa rätt fråga?
Man ska kunna beskriva verkligheten så att människor känner igen sig, att tydligöra alternativen. Man ska se vilka problem människor tycker är viktiga.
Det hänger på hur partierna beskriver verkligheten så att framtidstron ökar. Det är avgörande att få fram vad känner människor igen sig i? Vad som är nytt är att partierna tvingas ta fram bara två alternativ. Blocken tvingas ha en gemensam politik efter valet.
Viktigt för väljarna
Just nu visar barometrar att jobben är viktigaste valfråga. Moderaterna vill att väljaren ska ställa sig frågan ”Vilket alternativ har bäst politik så att nya jobb kan växa fram?” Schlingmann säger att Mona Sahlin vill att väljaren ska ställa sig frågan ”Vilket alternativ har bäst politik för de som är arbetslösa?”
Det är detta som är politiken hur frågorna ställs!
Vad är valrörelsen?
Schlingmann säger att det är en mycket speciell tillvaro att arbeta i en valrörelse. Han vill likna det med att arbeta inför OS. Det är fyra år med att planera, coacha, utbilda och rekrytera, allt mot ett visst mål. De sista timmarna är de viktigaste, väljarna bestämmer sig allt senare, det gäller att toppa.
Sverige bryr sig mer om politikens innehåll i sakfrågorna jämfört med andra länder där man ser mer på personerna. Vi vill veta hur politiken påverkar grannen .
Valet handlar om framtiden. Det gäller att inte slå sig för bröstet och säga jobben kommer utan väljarna belönar idéer för framtiden. De ställer enorma krav på att vi presenterar en fräsch framtidsagenda, enligt Schlingmann.
Mobilisering, väljaren bär med sig intryck om vad som gjorts, det gäller trovärdigheten. Så många som möjligt ska vara aktiva. Om en icke medlem pratar med grannen om hur viktigt det är att rösta på ett visst parti alltså själv agerar som väljare. Det är det som präglar den bästa kampanjen, att skapa positiv energi!
Nu finns det enorma möjligheter att via nätet skapa möjligheter för människor att kontakta sina egna kontakter. ” Kommer du ihåg mig vi gick i skolan tillsammans för 15 år sedan….” Media har en enorm påverkan på väljarna. De är de som bestämmer vilka frågor som är viktiga. Det man sett på TV-nyheterna eller i debattprogram pratar man om i fikarummet dagen efter, fortsätter Schlingmann.
Väljarna belönar partier som rör på sig, som vill förändras. Väljarna ifrågasätter gamla sanningar, menar Schlingmann. Vi kan bara vinna valet om väljarna går över blockgränsen, menar Schlingmann. Genom att partiet utvecklas och visar människor att man vill utveckla partiet, komma närmare väljaren, kan man få väljarna att byta block.
Detta kräver ett tydligt ledarskap på alla nivåer, den egna bygden i landsting, kommun eller region. Det ska vara ett starkt lokalt ledarskap, menar Schlingmann.
Frågor
”Likt OS och Susanna Kallur som tränat i 4 år och var i toppform och trillar omkull, finns det sådana risker som omkullkastar allt genom en fadäs?” Schlingmann svarar att det ligger i framtiden men visst kan det hända. Det kan vara så att valrörelsen sker med frågor som vi inte alls väntat oss och som gynnar andra partier och får en helt annan utgång.
”Ni är 4 politiska partier, om en person får en fråga av en journalist i Tv som han inte har tid att tänka igen och ger ett svar han inte borde sagt, hur hanterar ni det?” Det är ett litet problem. Jag trodde att det skulle vara större men man har stora vinster med alliansen. Det är ett lagspel. Om någon uttrycker något i Tv är det inte ologiskt om det sedan korrigeras och förtydliggörs. Det förutsätter att vi har en väldigt väloljad och stor samordningsstruktur för att snabbt kunna definiera gemensamma uppfattningar, svarar Schlingmann.
”Varför kan inte alliansen gå fram med en baslinje?” Risken är att vi kommer låsa oss. Det viktiga är att vi har en gemensam framtidsinriktning. Det är fel att lägga energi på detta nu, det är en fråga för nästa mandatperiod, svarade Schlingmann.
”Vilken taktik har ni?” Vi pratar om föregångslandet Sverige, möjligheternas land. Vi är ett regeringsalternativ som har regerat i 4 år och har hanterat en kris men som ändå orkar ha en fräsch framtidsagenda som omfattar alla, svarar Schlingmann.
”Media hakar på debatten om ”niqab och burka”, vi läser ingenting om tex att utbildningen genomgår den största reformen sedan 60-talet. Folk är berörda av en verklighet som inte speglas i media. Vad gör ni åt det?”Det är en likgiltighet hos väljarna. Det ligger mycket hos partierna som inte ändrat struktur på 100 år.
Bertil Larsson överlämnar Knallen till Per Schlingmann och påpekar att far hans inte färdades fram på samma sätt som knallen.
Bertil Larsson tillade att på februarimötet utnämndes en hedersordförande, Gunnar Ryman vilken inte kunde närvara vid det tillfället och därför ger vi honom en applåd nu.
Vi hälsas välkomna den 7 maj då Staffan Holm kommer, vilken inte ska förväxlas med höjdhopparen.
Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.