Palle Stenberg

Ägare, Nudie Jeans

Sverige kan förändra världen
Det handlar inte om vad dina barn har för betyg utan vilken energi de har med sig när de lämnar skolan. Det sa entreprenören Palle Stenberg vid Handelsklubbens januarimöte. Han ägnade mer tid att tala om Sveriges och svenskarnas position att göra skillnad globalt än om sitt företag Nudie Jeans, som han driver tillsamman med Joakim Levin och Maria Levin.

Han medgrundare av ett företag med huvudkontor i Göteborg med 65 anställda bara där och med verksamhet i stora delar av världen, som på 15 år vuxit till en omsättning på närmare en halv miljard kronor. Han beskrev dock företaget som en oerhört liten aktör på den väldiga jeansmarkanden, eller som ”världens bäst bevarade hemlighet”.

–Vi har byggt det steg för steg, bit för bit. Vi har skapat en grund till något som skulle kunna bli hur stort som helst. Det handlar om att vilja och våga. Vi har ett varumärke som fram till nu egentligen inte haft någon marknadsavdelning. Det glömde vi under våra första 15 år.

–Vi ska bli starka globalt och det börjar lokalt, sa Palle som ägnade stor del av sitt föredrag åt sin uppfattning att Sverige är unikt i världen i många olika avseenden. ”Let´s make Västsverige great again” var rubriken på föredraget, som handlade mycket om vårt ansvar för våra medmänniskor och att det går att åstadkomma förändring.

Tror inte på dagens politiska strukturer
Under sina 26 år inom modeindustrin har Palle rest jorden runt och på nära håll upplevt vilka konsekvenser våra handlingar kan få i ett globalt perspektiv.

Han hävdade under rubriken ”genom Palles ögon” flera gånger att han inte tror på dagens politiska system med olika politiska partier, som alla beskrevs som förlorare, men han presenterade inte något tydligt alternativ. Att det inte finns något rätt eller fel utan att åsikterna är upp till var och en var ändå en tanke som genomsyrade föredraget.

–Det är upp till oss alla att åstadkomma förändring. Det är inte vad du tänker utan det du gör som räknas., sa Palle och kom fram till att det viktigaste i livet är att ha roligt. Att hjälpa andra är ett sätt att må väl själv.

–Har man det roligt så har man det sannolikt också bra. Och idag handlar det om vad ”laget Sverige” kan göra. Förutsättningen för att vi ska må bra är att vi uträttar något globalt. Ska vi bli starka globalt så börjar det lokalt.

–Våra föräldrar stred för välfärdsstaten Sverige. Vi måste strida för vår plats i det globala spelet, fortsätta vara förebilder och visa solidaritet, sa Palle och ville gärna kalla det för den moderna kapitalismen. Eller rent av den moderna socialismen. Jag bryr mig inte, jag tror inte på dagens politiska strukturer. Om jag var tvungen att bli vd för ”AB Sverige” skulle jag plocka från alla partiprogram och lägga till en del av mina egna erfarenheter.

Sverige har en unik position
Grunden för Sveriges och svenskarnas möjligheter formulerade han med denna tes: I Sverige har vi en extremt bra värdegrund som ger en sjukt bra potential att göra skillnad. Vi är helt oberoende, alla tycker om Sverige och svenskarna, vi är välkomna överallt i världen. Inget annat land har den unika positionen.

Som exempel på vad Nudie Jeans kan bidra med för att förbättra världen nämnde Palle att företaget enbart använder sig av ekologiskt odlad bomull.

–Vi har skapat något unikt, vi vill göra rätt för oss i världen, samtidigt som vi vill tjäna väldigt mycket pengar.

–Men Sverige kommer inte att klara att konkurrera människa mot människa. Det är med vår kollektiva förmåga vi kan göra skillnad.

–Som företagare gäller det att hitta en global speciell nisch för en produkt eller tjänst och jobba för fullt med den. Vi har till exempel bara jobbat med femficks-jeans. Det räcker långt.

Som ett väldigt lokalt exempel på vad som går att göra för att förbättra världen hade Palle också tänkt tala om vilken global betydelse det har för Borås som stad om det läggs riktigt gräs, eller i värsta fall hybridgräs, istället för plastunderlaget som nu ligger på Borås Arena. För detta blev det dock inte så mycket tid.

Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.