Micael Dahlen

Professor. Author. Speaker. Asktronaut.
Micael DahlenMicael Dahlen

Om makroekonomi och lyckotips

Tre saker gör människor lyckliga, något som robotar och AI inte kan: Att vara sig själv, att ha kul och att vara tillsammans. Det var det positiva slutbudskapet i Micael Dahlens anförande vid Handelsklubbens septembermöte. Det första klubbmötet efter sommaruppehållet hade lockat inte mindre än 440 deltagare till Borås Kongresshus – rekord för klubbens 74 år långa verksamhet.

Micael Dahlen har en lång meritlista, men några viktiga delar är att han beskrivs som visionär och är professor i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, att han är författare och flitigt anlitad föreläsare i både Sverige och utlandet. Han har mottagit Mensa-priset, med bland annat följande motiveringen: ”Han kan visa på, locka fram och skapa nya tankar. Anförandet i Borås var inget undantag.

Han började något oväntat med att uppmana alla att först av allt skicka en hälsning till någon man saknar eller tänker på.

– Vi tänker ju sköna och varma saker om andra hela tiden, låt någon veta det just nu. Fram med telefonen om ni mot förmodan skulle ha en sådan med er, inledde han.

– Vad vet vi egentligen om framtiden? I mångt och mycket ingår det i arbetsbeskrivningen i mitt jobb som professor att veta. Vi jobbar ju med undersökningar och fakta hela tiden och borde veta. Men det eländiga med framtiden är att det inte finns några fakta om den, den har ju inte hänt än, det finns inget facit.

– Men man kan ju googla, har ni prövat det? Där finns så mycket att hitta, sa Micael och visade på hur man kan förutspå framtiden genom att titta på statistik. Han exemplifierade med amerikansk statistik (som börjat föras på 1960-talet) att i början av 1960-talet fanns det i stort sett inte en enda amerikan som beskrev sig själv som gay, samma sak på 70-talet och 80-talet.

– Men på 90-talet händer något i statistiken och skulle man extrapolera den explosionsartade utvecklingen in i framtiden så visar det sig att någon stans kring 2030 kommer varenda amerikan att vara gay.

En liknande beskrivning gjorde Micael av utvecklingen när det gäller människors intelligens och konstaterade att sedan 2011 har bara en handfull människor blivit ”smartare än en femteklassare”. (Det var då som TV-programmet med samma namn började sändas).

– Att googla får människor att komma ihåg färre fakta, det kallas functional forgetnes. Det är smart att glömma, att göra plats på hårddisken och göra det lättare för cpu:n att jobba med nya aktuella problem och inte låta sig störas av onödiga fakta.

Micael talade om världens smartaste varelser, delfinerna. I naturligt tillstånd har varje familj eller flock alltid haft en eller några individer som ”läkare”, som lett resten av flocken att simma genom sjögräsbuskage som visat sig ha medicinska antiinflammatoriska egenskaper. Det har till exempel påskyndat läkning av sår.

Därtill berättade han att delfinerna, åter i naturligt tillstånd, lärt sig att bolla och leka med de absolut dödligt giftiga blåsfiskarna, precis lagom mycket för att få en skön känsla i kroppen.

– Det är ett mått på hur smarta delfinerna är, att de lyckas med det som människor misslyckats med i århundraden, att knarka lagom. Det har vi aldrig sett dem göra tillsammans med människor. De har helt enkelt inte fått möjligheten och därför har de glömt bort den konsten.

– Vi glömmer också och gör samma sak om och om igen utan att märka det. Marginalnyttan av det vi gör på jobbet, värdet av det vi tillför efter två år på samma jobb – är noll! Efter fem år är marginalnyttan – negativ!

– Därför gör du din organisation en tjänst varje dag du stannar hemma från jobbet. Produktiviteten i svenska organisationer skulle vara densamma om alla anställda kom två timmar senare eller gick hem två timmar tidigare varje dag istället för att bara sitta av tiden.

Micael hävdade att BNP alltid över tid varit positiv, men att den nu (bortsett från pandemi och lågkonjunktur) hela tiden blir allt mindre positiv och vi förstår inte utvecklingen.

– Om världen känns svår att förstå sig på så beror det på att vi inte har makroperspektivet. Den ekonomiska utvecklingen stannar av, vi har blivit så bra på att göra samma saker hela tiden litet effektivare.

– Det finns en trend att jordens växande befolkning inte kommer att fortsätta växa på samma sätt, sa Micael och hänvisade till Hans Roslings teorier. Kina kan göra saker snabbare och billigare än någon annan och prognoser från demografiska institut förutspår att dess befolkning kommer att peaka nästa sekelskifte, nästa decennieskifte eller mest sannolikt redan nu. Det är svårt att kolla. Samma prognos gäller för Japan, Sydkorea, Spanien och ett helt gäng länder och det hänger ihop med ekonomin. När robotar och AI kan göra i stort sett allt blir vi människor köttrobotar.

– Vad ska vi göra då? Kanske fundera över värdet av det kapital som vi faktiskt tillför, det som robotar och AI inte kan tillföra – vi kan dö! Vilket pepp-föredrag det här blev, men det är något unikt, utbrast Micael och hänvisade till att vi redan dör ungefär vart sjunde år, då varenda cell i vår kropp har bytts ut. De flesta av oss grämer sig över alla mål, drömmar och planer som inte förverkligas och sedan vill vi det inte ens. En förklaring kan vara att det var vårt döda jag som hade målen.

Han talade om behovet att undvika att nå sin absoluta inkompetensnivå med irrelevanta färdigheter när världen förändras och han förutspådde att vi i framtiden kommer att byta bana helt ungefär sju gånger under ett liv. Han såg framför sig ett antal olika pensionsåldrar som vi kommer att gå in i och ut ur och han exemplifierade med en film om en mycket åldrig idrottsman som hela tiden slår nya världsrekord på 100 meter, trots att han tar allt längre tid på sig. Varje gång slår han rekord för en ny åldersklass.

– Vi bör leva det liv vi vill leva så länge det är vårt och hela tiden utvecklas istället för att bara robotaktigt repetera hela tiden, summerade Micael och gav ett tips för hur man ska veta att man verkligen lever:

– Se dig själv i spegeln. Har du en liten krökning uppåt i mungipan så är det ett tecken på att du mår bra, att livet känns bra, att du till och med är litet lycklig. Det är mänskligt. Vad är det då som gör oss lyckliga? Jo, tre saker som robotar inte kan och som de skiter blankt i:

Att vara sig själv. Robotar är inte sig själva, de är bara kopior av någonting annat. Det är inte nödvändigt att människor kommer ut som gay utan att de kommer ut som sig.

Att ha kul. Det är något mänskligt som inte maskiner kan.
Att vara tillsammans, det är något fundamentalt mänskligt, sa Micael och knöt ihop säcken genom att påminna om sin inledande uppmaning att kommunicera med någon man tänker på. Han undrade om någon hade fått svar och några hade faktiskt fått det under det timslånga anförandet.

– Är det inte fantastiskt, att på den här korta tiden kunna höra av sig till någon som inte kan eller vill annat än att svara när du hör av dig? Lev livet som bara vi människor kan göra, här och nu!

Micael Dahlen är inte bara modern folkbildare som föreläser runt hela jorden och skriver uppmärksammade böcker om allt från seriemördare till kreativitet. Han brinner även för att människor ska ha kul när de tränar. Hans träningsfilosofi är enkel: ”Det ska vara starkt kul att träna. Annars kan du lika gärna skita i det!” Med den filosofin har han bland annat sprungit fem maraton på fem dagar och skrivit träningsboken Starkt kul.

Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.