8 februari 2002

Mats Qviberg

Finansman, Investment AB Östersund

Inledning

Mats inleder med att beskriva att under de 25 år som han verkat på svensk finansmarknad har det gått i vågor på börsen och en del av dessa vågor har berott på vilken politik som drivits på global nivå. Enligt Mats ägnar sig socialdemokratiska regeringar framförallt åt att fördela överskott medan borgerliga regeringar ägnar sig åt att skapa tillväxt. Mats anser att vi i dagsläget bör skruva ner förväntningarna på aktiemarknaden eftersom han ser en begynnande vänstervåg.

Under 80-talet med Thatcher i Storbritannien och Reagan i USA skapades förutsättningar för en enorm tillväxt. Detta följdes av en rejäl härdsmälta i början av 1990-talet. Därefter har vi från den 5 oktober 1992 till den 5 mars 2000 sett den längsta sammanhängande börsuppgången. En normal konjunkturcykel på börsen har tidigare varit 5 år, 3,5 års uppgång och 1,5 års nedgång.

Varför spara på börsen?

Den finns endast tre sparformer, aktier, obligationer eller banksparande. Många av er har varit med om en inflationsekonomi, perioder med negativa realräntor, tider med absurda skatter där räntor varit avdragsgilla så att spekulation i fastigheter varit väldigt lönsamt. Kom dock ihåg att köpa en villa, en våning eller en tavla är inga sparformer, det är konsumtion.

Den som satsade en krona på börsen 1945 har idag cirka 1 400 kronor. Den som satte in kronan på banken har 38 kronor och den som köpte obligationer har 44 kronor. Väljer man basen 1930 eller 1940 ser det ännu bättre ut för aktiesparande. Långsiktigt är börsen alltid den bästa sparformen.

Riskpremien på 4 procent för aktier gör med ränta på ränta effekten att det blir en hisnande effekt. Det enda sättet att spara sig rik är att spara i aktier. Det finns dock olika perioder då det är bättre och perioder då det är sämre men aktiesparande är alltid den bästa sparformen. Problemet är dock ofta att ni handlar sönder era portföljer. När ni har köpt en portfölj sälj inte de aktier som gått upp och behåll de som gått dåligt. Sälj istället de aktier som gått dåligt och behåll de bra. Aktier som går bra har en tendens att fortsätta gå bra. Köp alltid bra aktier och ligg kvar på dem. Dessutom är det en fördel ur skattesynpunkt att sälja ”skräpaktierna”, det blir ju ingen vinst och därmed ingen skatt. Det är ett bra förhållningssätt att försöka ha en bra portfölj i slutändan.

Frågor

1. Ett stort amerikanskt företag Enron som handlar med energi var värda väldigt mycket pengar och så plötsligt visade det sig att de inte var värda något alls. Det har då visat sig att de hållit på med något som kallas för fancyful accounting vilket verkar betyda att man bokför en massa tillgångar som man inte har. Man frågar sig då:
Hur många företag finns det som håller på med fancyful accounting?
Hur kommer det att påverka aktiespararnas syn på aktier och utveckling på börsen?

Aktieägarvärden har under perioden 1992-2000 fått fokus i stora företag. Personligen anser jag att det funnits en form av girighet bland styrelser och företagsledare att de gärna såg att optionerna i företagen steg. Enron var specialister på att skapa denna bild av sig själva. Enron var ett av USA:s 10 mest värdefulla företag och var värd cirka 1 000 miljarder kronor. Styrelsen och ledning hyllades som hjältar för att de gjorde så värdefulla insatser. Så kom det en lågkonjunktur och så var de borta. Normalt sett utgår man från att börsbolagen har en sådan balansräkning att de klarar en lågkonjunktur. Tittar vi på Ford, General Electric osv. så ser vi att dessa bolag har en soliditet på 10-12 procent. Blir det en långvarig lågkonjunktur är jag inte säker på att Ford Motor Company klarar sig. Det närmaste vi kommer med kreativ bokföring i Sverige är ABB. Vad finns på Ericsson, vad finns på Skandia? Jag har inte tillräckligt mycket insyn men jag är rädd att styrelsen inte heller vet fullt ut hur det står till i dessa bolag. Jag vågar inte köpa aktier i Ericsson under nuvarande ledning. Jag vill ha Sveriges bästa revisor i de bolag där jag är involverad. Detta är en viktig faktor för de styrelseledamöter som inte har möjlighet att sätta sig in allt. De bolag som sköts på det gamla hederliga sättet, pengar in och sen pengar ut, har klarat konjunkturnedgången ganska bra.

2. Kan du utveckla ditt resonemang om att börsen går bra i tider av borgerlig styrning och dåligt vid socialdemokratisk styrning.

Vad våra svenska politiker gör spelar inte så stor roll. Konjunkturen skapas i de stora länderna. De stora länderna var ju till för några år sedan USA, Tyskland och Japan. I dag är det dock mycket svagt i Japan och även i Tyskland.

Sverige ligger på plats 17 bland 25 OECD-länder. När vi växte upp var det ju synd om våra grannländer i Norden och idag är vi det fattigaste landet i norden och detta beror i sin tur på att vi haft högre skatter. Det går inte att få fart på en ekonomi med höga skatter.

När jag talar om vänstervågor menar jag vad som händer worldwide. Den våg som Reagan och Thatcher skapade för drygt 20 år sedan är den våg vi har surfat vidare på. Nu börjar den dock vattnas ur. Vi anar idag en vänstervåg där acceptansen för skattesänkningar inte riktigt finns. Därför anser jag att vi inte ska vara alltför optimistiska vad gäller börsklimatet framåt.

3. Bör man vara försiktig med aktier där det förekommer miljöskandal vid Hallandsåsen, sexskandal i USA eller kartell bildning på den svenska markanden? Finns risken att de har samma moral vad gäller kreativ bokföring?

Personligen har jag de sju dödssynderna uppskrivna och läser dessa varje dag. Dessutom försöker jag leva efter de tio budorden. Detta brukar vara ett bra förhållningssätt inför livet att ha en slags etisk, moralisk bas att stå på. Som princip tror jag att bolag som inte är etiskt högt stående ska man undvika att köpa aktier av en mängd skäl. Det är dessutom sannolikt en bra affär.

4. Om jag vill satsa på fem olika aktier till mina barnbarn, vad ska jag välja?

Till mina barnbarn skulle jag skulle välja 20 procent i en rysslandsfond. Denna del av världen, Ryssland, Indien och Kina är mycket intressant. Jag tror dessa länder är de som kommer att utvecklas bäst de närmaste åren. Hittar du en bra Kinafond skulle jag satsa 20 procent där. Vidare skulle jag satsa i en aktiefond i stil med investmentbolaget Öresund.

Vad gäller individuella aktier tycker jag att något av fastighetsbolagen skulle vara intressant,
Drott, Wihlborgs eller JM. Sedan vågar man väl köpa SCA eller SKF.

Världens resurser kommer att flytta över till tredje världen därför bör man våga att ha en del pengar satsade där.

4. För 14 dagar sedan gick Mats Qviberg i luften beroende på att aktien Perbio föll som en sten 5 minuter före börsens stängning. Hur kan detta ske att så mycket aktier säljs på så kort tid strax före stängning?

Det beror på att det finns börsmäklare på Wall Street och i London som har att handla i Sverige med ett helt automatiserat handelssystem. De har inte förståelse för de effekter som detta får. Jag tycker inte att det ska vara möjligt att göra sådana affärer de sista 20 minuterna.

5. Vad tror du om läget framöver på börsen, det pratas ju om konjunkturnedgång och konjunkturuppgång? Vad tror du om börsen på ett års sikt?

Min kristallkula, om jag nu hade någon, är ganska grumlig. Det finns ett gammalt uttryck som säger att optimister och pessimister har lika ofta rätt men optimisten har mycket roligare. På aktiemarknaden är det så, att som optimist har man dessutom oftare rätt. Det som gäller är att vara duktig, att undvika misstag och förlorare. Det är viktigare att undvika förlorare än att hitta vinnare.

Avslutning

Alfred Hahn tackar Mats Qviberg för ett spännande föredrag och överlämnar knallen med citatet:

”Efter ditt insiktsfulla och kloka prat, vill nog inte ens en katt vara socialdemokrat.”

Klubbmedlemmar och gäster utdelar uppskattande applåder.
Ordförande avslutar mötet.

Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.