Lena Apler

 

Steget från anställd i bankvärlden till sin egen entreprenör i ett finansföretag har hon aldrig ångrat, grundaren av finansföretaget Collector.

–Visst är det möjligt att bli entreprenör vid mogen ålder, sa Lena Apler vid marsmötet i Borås Industri-och Handelsklubb. Jag kan bara råda alla som bär på en idé att inte vara rädda för att starta eget. Det gäller att vara modig, uthållig och ha en bra mage.

Lena Apler med sin uppväxt i Aplared utanför Borås, beskriver sig som en tuff, krävande och energisk chef, men också som mänsklig, inspirerande och tydlig. Som entreprenör framhåller hon viktiga egenskaper som kunskap, mod, nytänkande och proaktivitet.

Efter en karriär inom SEB, Den norske Creditbank (DnC), Société Générale samt Securum, där hon var vd, var hon färdig med bank och väl rustad för det stora steget. Tillsammans med Johan Möller startade hon 1999 Collector med en tydlig vision: att vara bättre än banken, varje dag, hela tiden.

En hemlighet för framgång i det avseendet är att ”vara som en bank men inte lika mycket”, att inte erbjuda bankens hela utbud utan att vara en nischaktör.

–Framför allt skiljer vi oss genom hastigheten (platt organisation med beslut varje vecka), flexibiliteten och enkelheten, men också genom förståelsen för entreprenörer. Men självfallet är grunden även hos oss att man ägnar sig åt inlåning och utlåning.

Socialt ansvar
Collector arbetar inom tre affärsområden, Consumer, Business och Commerce. Inom konsumentdelen har företaget bland annat lanserat ett eget kreditkort och mot affärskunder erbjuds dels fastighetslån, dels entrélån för invandrarkvinnor som vill starta eget.

–Vi har varit partner till Hand in hand och vi vill bekämpa utanförskap och arbetslöshet genom socialt ansvarstagande och hjälp till självhjälp.

Inom Commerce arbetar Collector mycket med en egen e-handelslösning, mobilbetalningar och direktintegration hos e-handelskunder. Collector fokuserar på den nordiska marknaden, har testat Tyskland, men tagit steget tillbaka eftersom det var svårt att få lönsamhet där. För några år sedan tog företaget in externa ägare för att få det stora egna kapital som krävdes.

–Hellre ha en mindre del av ett stort företag än att ha hundra procent av ett litet, säger Lena Apler.

Etik ett viktigt kärnvärde
Hon angav tre kärnvärden som alla börjar på e, entreprenörskap (nytänk och innovationskraft), engagemang (lägga energi på att hitta de bästa lösningarna) och etik (att visa respekt för kunderna).

–Etiken handlar till stor del om hur mycket man tar betalt, att kunna säga nej till en affär man inte sympatiserar med och hur man kräver pengar tillbaka från den som inte kan betala. Det är glädjande att våra medarbetare värderar etik så högt. När vi anställer går vi mer på personlighet än på CV för att få det engagemang som krävs. Drivet och hungern handlar om att vilja bli större, sa Lena Apler.

Efter 14 år redovisar hon en omsättning kring 600 miljoner kronor, ett resultat före skatt på 146 miljoner och en balansomslutning på 3,7 miljarder kronor samt 240 anställda, varav flertalet i Göteborg. Sedan 2006 har verksamheten vuxit med 60 procent, varv organiskt med 35 procent.

–Vi har haft en snygg utvecklingskurva hela vägen och tjänat pengar varje år, sa Lena Apler och visade en ”skrytbild” med kurvor från starten.

Hon berättade om ett helt färskt samarbete med projektet Från Fashionista till Economista, i ett bolag som etablerats av Blondin-Bella Isabella Löwengrip och Pingis Hadenius med syfte att lära unga kvinnor att ha koll på sin ekonomi, att sluta shopa runt.

Tog damtennisen till Båstad
Lena Apler berättade också om Collectors fyra år långa samarbete med Swedich Open som titelsponsor av damtennisen i Båstad.

–Det är en del av vårt varumärkesbyggande. Vi tog damtennisen till Båstad och i år får vi dit två megastjärnor, systrarna Williams, nuvarande världsettan Serena och hennes syster Venus. Jag tror rent av att damtennisen kan bli större än herrtennisen i årets tävlingar, sa Lena Apler.

Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.