12 maj 2023

Jonas Stenberg

Vd, ESS Group
Jonas StenbergJonas Stenberg

Om att bygga team och tillfredsställa kunden

Om man kan behålla det lilla i företaget, det entreprenöriella, och fortsätta fatta snabba beslut när de faktiskt behövs, ja då visar man skillnaden mellan ett stort bolag och ett storbolag. Det var ett av budskapen när entreprenören Jonas Stenberg talade vid Handelsklubbens majmöte.

– Det nya svarta är att ta tid på sig i att bygga bra bolag. Det gäller också att aldrig sluta lyssna på de som faktiskt drar in pengarna.

Jonas har gjort sig känd som grundare av hotellkoncernen ESS Group som idag bland annat omfattar tolv hotell, restauranger och inredningsbutik med omkring 2000 anställda, en koncern som omsätter två miljarder kronor och levererar ett rörelseresultat om 225 miljoner kronor.

Han beskrivs av andra för sin goda förmåga att identifiera marknadsbehov och skapa innovativa lösningar för att möta dessa. Han anses också vara bra på att bygga starka team och skapa en kultur som drivs av samarbete och kreativitet.

Jonas, som är 48 år, föddes i Borås men växte upp i Kallebäck i Göteborg. Han är gift och har två barn och bor i Askim. Hans första jobb var att stå i pausbaren på Stadsteatern och servera vin och jordnötter. Han såg sina gamla kompisar studera vidare och kände sig litet vilsen, men visste att han ville starta något eget. Han kom in i hotell- och restaurangbranschen via bland annat arbete med Park Lane nattklubb i Göteborg, diskussioner om att arrendera Delsjö Golfklubb och kontakter med hotellmagnaten Bicky Chakraborty.

Medarbetare som passar i teamet

Jonas berättade om vikten av att anställa ”rätt” medarbetare utifrån värderingar och personlighet, människor som man vill hänga med och som passar in i teamet. Och han gav levande exempel på möjligheten till snabb karriär i företaget för ”rätt” medarbetare. Han visade tidningsklipp som talade om ”Sveriges roligaste hotell”, om en påringning från näringsministern som uppskattade att han skapade besökssiffror i Västmanland, om hur kan köpte in sig som delägare i hårdrocksbandet Nestor i Falköping och om ekonomiskt stöd till kultur och dans på äldreboenden och mycket mer.

Företagsgruppen omfattar destinationer, restauranger och nattklubbar och har som motto att skapa ”Moments of happiness” och Jonas var tydlig med att man trots allt inte bygger hotell utan destinationer.

Han visade gruppens ”lilla röda” som beskriver den grundläggande övertygelsen, servicegarantier, mission och slutliga mål.

– Vi tror på passion, professionalitet, lekfullhet och engagerad personal för att skapa gästupplevelser i världsklass. Vi strävar efter ett kundbemötande med målet är att få gästerna att vilja komma tillbaka.

– Att våga stå för någonting, visa att det finns kött och blod bakom, att man har en kultur, värderingar och entreprenörskap, det definierar skillnaden mellan ett stort bolag och ett storbolag.

Att överträffa förväntningarna

– Vår målsättning är att skapa stamgäster och vår mission är att genom att ständigt uppdatera oss på våra gästers behov lyckas vi överträffa deras förväntningar och skapa en individuell gästupplevelse i världsklass. Våra värderingar beskrivs med orden ”personlig, passionerad, professionell och lekfull”.

Servicelöftet är att alltid le mot gästen, hälsa personligt och välkomnande, att svaret på första frågan aldrig får vara nej och att alltid fråga om man kan göra något mer.

Bland ESS Groups resmål märks Ellery Beach House i Stockholm, Steam Hotel i Västerås, Hotell Bellora på Avenyn i Göteborg, Marienlyst Strandhotel utanför Helsingör och Ystad Saltsjöbad, men också nya jättehotellet Jacy´z i Gårda vid E6 i Göteborg, ett av Sveriges största just nu.

– Vi håller inte på med hotell, upprepade Jonas, vi bygger destinationer, nöjespalats. När folk frågar om vi har hotellrum också, ja då har vi lyckats.

Han talade om vilka segrar man firar och att det är vad man tjänar som är det viktiga, inte vad man omsätter. Han lyfte några entreprenörsförebilder, som ägg- och grönsaksförsäljaren Majas backe i en liten bod på Lyrön och plantskolan Träslövs Trädgård som har en befriande inställning till vilken typ av gödsel man ska köpa om man är mån om sin trädgård.

– När barnen hulkar i bilen när man kör hem gödslet, då har man kommit över det bästa.

Nöjda medarbetare, nöjda gäster och resultat

Jonas visade på sambandet mellan nöjd medarbetare, nöjd gäst och pengarna, om att ha 96 procents beläggning när snittet för Sverige ligger på 57 procent.

– Det är fantastiskt men fullt möjligt om man har allt underlag och gästdata, full koll på kundbeteende för att kunna göra rätt marknadssatsningar.

– Bästa sättet att slåss mot storhotellägare är att inte göra som de. Det handlar om energi, om att beröra, om flexibilitet och moralisk kompass.

Jonas berättade också om online-destinationen Home of ESS, som handplockar och handlar med heminredning för att göra det möjligt att ”ta med sig hotellkänslan hem”.

– Med bondförnuft och sunt tänkande, ett bra lag och informellt ledningsarbete kommer man långt, sammanfattade Jonas Stenberg och avslutade med att berätta om satsningar som är på gång. Utbyggnaden av Hjortviken i Hindås med öppning i november 2024, satsningar på Örenäs Slott i Glumslöv som ska heta Maryhill och vara klart i juli i år samt en helt ny destination i Køge vid stranden söder om Köpenhamn med start i början av 2025.

Jonas Stenberg bor i Askim och har sommarhus på Orust. Han är idag 48 år och har spelat bridge sedan han var 15 år. Om att öppna hotell lär han i en intervju ha sagt: ”80 procent ska bli rätt, 20 procent ska bli fel. Gör man någonting som är 100 procent rätt har man väntat för länge med att öppna eller leverera produkten”.

Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.