Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.
Långsiktigt företagande på Mellby Gård
–Håll dig till kärnverksamheten, arbeta långsiktigt, våga tänka annorlunda, men riskera aldrig verksamheten. Det är vår filosofi, sa Johan Andersson, vd Mellby Gård AB vid Handelsklubbens maj-möte, sista månadsmötet före sommaren.
Johan talade om att aldrig slappna av, att alltid sätta kunden i första rummet och hellre tänka mindre på konkurrenterna men att gärna sträva efter att vara ledande inom sitt område. Och han berättade om ett framgångsrikt generationsskifte, där familjen varit enig om hur det operativa ledarskapet och bolagsstyrningen skulle hanteras när pappa Rune Andersson, företagets grundare, valde att trappa ner.
Att det då och då uppstår ”dynamiska diskussioner” i familjen såg Johan inte som något problem, men han betonade vikten av att också ta in extern kompetens i familjeföretaget. Samhällsengagemang och tydlig koppling mellan detta och entreprenörskapet var en annan rekommendation.
Johan är civilingenjör från Chalmers och har en MBA vid INSEAD Business School. Han har tidigare arbetat på Lehman Brothers och riskkapitalbolaget EQT. Han är styrelseledamot i Svenskt Näringsliv och Stiftelsen Brilliant Minds.
Företaget Mellby Gård AB är ett familjeägt bolag med ett konglomerat av företag och global verksamhet. Det grundades 1986 när Rune Andersson, tidigare bland annat vd för Trelleborgskoncernen, köpte lantbruket Mellby Gård i Sösdala utanför Hässleholm. Företaget har sedan dess vuxit genom långsiktiga förvärv av bolag inom flera olika branscher. Företaget har för närvarande 20 innehav i fem olika vertikaler; industri, handel, bygg, jordbruk och tjänster. Av de 20 bolagen är tolv rena dotterbolag där Mellby Gård har majoritetsintressen och åtta ägs till mellan 20 och 50 procent. Tre av bolagen är börsnoterade; Duni, KappAhl och utbildningsföretaget Academedia.
Omsättningen i de tolv dotterbolagen uppgår till sex miljarder kronor och antalet anställda till 2500 personer.
Intressen i Borås
I Boråsområdet har Mellby Gård bland annat tidigare ägt Brämhults Juice och är sedan något år ägare av konfektionsföretaget Oscar Jacobson, ett företag som Johan bedömer har en internationell resa att göra, inte minst i Tyskland.
Bland intressebolagen märks också kända varumärken som optikföretaget Smarteyes, Älvsbyhus, Söderberg&Haak, Flowbird, som äger 70 procent av världens alla P-automater, och det växande och nytänkande begravningsföretaget Klarahill med hittills 35 kontor i Sverige.
Om Mellby Gårds investeringsfilosofi sa Johan:
–Vi vill göra kontrollerade investeringar i bolag som vi själva tror på och där vi tror oss kunna tillföra något, företag som är etta eller tvåa på sina marknader och som är rätt positionerade i värdekedjan. Bolagen ska ha unika affärsmodeller inom våra vertikaler.
–Vår filosofi går också ut på långsiktighet, en förutsättning för att ta ett företag från lovande till ledande. Vi har heller ingen exithorisont. Det gäller att skapa frihet att växa. Vi riskerar aldrig vår verksamhet genom kortsiktig opportunism, sa Johan och talade om prestigelöshet och flexibilitet där den industriella logiken alltid måste vinna. Han talade också om aktivt ägarskap i en decentraliserad och diversifierad struktur, där man vågar tänka annorlunda.
–Vi gräver där vi står och vill gärna göra tilläggsinvesteringar i de bolag där vi redan är, men självfallet också att göra nya investeringar. Det är viktigt för oss att stå på olika ben.
Brinner för samhällsnytta
–Man måste använda både hjärna och hjärta i affärer och vi triggas av att kombinera affärsmannaskap med samhällsnytta. Det är min fasta övertygelse att det finns behov av både privata och offentliga aktörer inom sektorer som exempelvis skola och vård.
Samhällsengagemanget yttrar sig bland annat i aktiv medverkan i Drivhuset, som stimulerar till ungdomars entreprenörskap, och i en investering tillsammans med andra kända investerare i en klinik för prostatacancer som byggs upp i Lund.
–Vi lägger årligen 20 miljoner kronor till ideella organisationer, bland annat Lärargalan, Project Playground och safariparken Eriksberg i Blekinge.
Om bolagsstyrning berättade Johan att Mellby Gård har sju styrelseledamöter. Pappa Rune är ordförande och därtill sitter Johan och hans två bröder plus tre externa ledamöter, Thomas Gustafsson, Hans Stråberg och Anders Bülow.
–I bolag där vi är med tar vi oftast själva ordförandeposten. Vi påstår inte att vi är alltid är branschexperter, men genom att våra ledamöter intar ordförandeposterna håller vi bolagen nära våra hjärtan och skapar korta beslutsvägar. Vi vill att ordförande, vd och ägarrepresentanter i respektive bolag står i kontinuerlig kontakt med varandra. Genom att nyckelpersoner har delägarskap säkerställer vi också en gemensam agenda.
Johan talade om de krav som dramatiska teknikskiften i allt snabbare takt i en föränderlig värld ställer och om den otålighet och illojalitet som man har att vänta från kunder och konsumenter.
–Sätt kunden i första rummet och slappna aldrig av, inte heller i branscher där du är ledande.
Smärtfritt generationsskifte
På en fråga om det generationsskifte som genomfördes i Mellby Gård 2013, svarade Johan att det gick ganska enkelt.
–Pappa hade aviserat att han ville trappa ner. Hela familjen satt ner. Jag sa att jag ville ta rollen som vd och de andra i rummet pekade också på mig. Vi har en kontinuerlig dialog. Vi tycker inte alltid lika och det kan vara ganska dynamiska diskussioner. Det är också viktigt att få externa influenser och skapa den dynamik som externa styrelseledamöter kan ge.
Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.