Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.
– Hållbarhet handlar för näringslivet ytterst om att framtidssäkra sin business. Om ni inte är hållbara kommer ni inte att växa eller överleva. Investera i teknik, även om den inte är lösningen på allting, men den hjälper er att accelerera era processer. Våga gå före, tänka annorlunda, vara en förebild.
Ida Bohman Steenbergs råd till Handelsklubbens medlemmar vid februarimötet var tydligt och hon betonade att hoppet står till den privata sektorn. Politiken tycker hon arbetar för långsamt.
Ida är hållbarhetschef vid konsultföretaget Tietoevry med 25 000 anställda och verksamhet i en lång rad länder. Budskapet i hennes anförande var att hållbarhet och teknik behöver varandra, är varandras förutsättningar, att digitalisering, AI och hållbarhetsstrategier kan samverka och både stärka affären och ta ansvar för framtiden.
– Alla måste tänka på vad man kan bidra med till hållbarhet, inte bara för att vara just eller filantropisk utan för att det också skapar värde på sista raden.
Idas summering när det kommer till framtidssäkring sammanfattas i några punkter:
Hon talade om tre delar som måste finnas med på sista raden genom att man skapar bestående värden för människan (bland annat mänskliga rättigheter), planeten (klimathänsyn, biologisk mångfald och miljöfrågor) och det ekonomiska resultatet.
Hon talade om teknologiska utmaningar ur ett hållbarhetsperspektiv, där tech kommer att spela en avgörande roll men där det finns riskområden som digitalt utanförskap, hög energiförbrukning och bristande cybersäkerhet och etik.
– Tech är den största möjligheten för att klara våra utmaningar, men man måste kunna prata med sina kunder och leverantörer om potentiella risker också, inte bara möjligheterna.
Ida visade en sammanställning över flera EU-direktiv som företagen har att förhålla sig till, en lång rad institutioner som sätter upp principer och mål för hållbarhetsarbetet, olika standarder och ramverk och inte minst adekvata index och rankingar.
– Den stora grejen just nu är att EU under 2024 satte CSRD-direktivet (lagstiftning om företagens hållbarhetsrapportering), som vänder upp och ned på allting. Det finns ett före och ett efter. Detta direktiv innebär att alla svenska företag med fler än 500 anställda kommer att behöva gå igenom sina respektive organisationer för att kunna identifiera risker och möjligheter kopplade till hållbarhet samt hur dessa inverkar på sista raden och värdet på företaget i fråga redan under 2025.
– Nu först vaknar många styrelser. Själva släpper vi just nu vårt ESRS-statement om rapporteringsstandard. Äntligen får vi ett gemensamt språk i de här frågorna mellan oss på hållbarhetssidan och finanssidan.
– Alla kommer att behöva jobba med hållbarhet. Använd ramverken för hållbarhetsarbetet så att ni hittar rätt och inte villar bort er. Det är dessutom lönsamt. Arbeta utifrån den dubbla materialanalysen för att hitta ert unika bidrag till hållbar utveckling, sa hon.
– EU vill driva kapitalet till hållbara investeringar, vill att vi ska vara klimatneutrala till 2050. Kraven är jättetydliga. Därtill har styrelsens roll förtydligats och inom ramen för styrelsearbete ingår också utvärdering av hållbarhetsmål, utfall i förhållande till mål, det vill säga själva hållbarhetsprestanda samt utvärdering av due diligence-aktiviteter.
Tietoevrys långsiktiga plan – The Sustainability Pledge – kretsar kring tre åtaganden: aktivt klimatarbete, etiskt affärsmannaskap och social påverkan.
– När vi tar AI i anspråk frågar oss själva: Kommer användaren att älska det? Skapar det ett värde för användarna? Kan vi bygga det? Bör vi göra det? Just den sista frågan är den allra viktigaste för oss, sa Ida.
– Vad kan gå fel? Kortsiktiga och långsiktiga risker måste kartläggas och diskuteras med kunden, som måste få en chans att ta ställning. Tekniken är aldrig lösningen. Det är vi människor som är lösningen, tekniken är bara ett hjälpmedel.
Ida växte upp i Dalstorp men flyttade som femåring med sin familj till Vietnam, där föräldrarna arbetade för Sida i Bai Bang-projektet under ett par år. Hållbarhetsfrågorna blev tidigt centrala för henne och hon arbetade målmedvetet för att få arbeta med hållbarhetsfrågor. Efter svårigheter att få jobb i en tid när hållbarhet inte stod så högt på agendan fick hon i tur och ordning anställningar från 2006 i fondbolag, EY, Vattenfall, Tieto och nu i Tietoevry.
– Tanklöst nyttjande av teknologi som förringar det mänskliga är vårt tids stora problem att lösa, sa Ida Bohman Steenberg, som betonar att hon på Tietoevry har förmånen att vara med om att skapa meningsfull teknologi som återskapar en god värld.
Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.