11 april 2025

Christoffer Lindhe

Grundare, Lindhe Xtend
Christoffer LindheChristoffer Lindhe

1 procent chans kan räcka långt

Christoffer Lindhe föreläsning på Handelsklubben i april grep tag i åhörarna. Christoffer berättade med ärlighet och glöd om sitt innehållsrika liv, från tiden som idrottsälskande tonåring, via en dramatisk olycka, till att bli en driven entreprenör. Och han berättade inspirerande om de avgörande beslut både han och andra tvingats fatta.

Christoffer berättade hur hans liv förändrades dramatiskt sommaren 2006. Efter en utekväll i Varberg var han på väg tillbaka till sitt tält när han, förföljd av några killar, valde en genväg över spårområdet. Han ramlade, svimmade på spåren och blev på tidig morgon överkörd av ett tåg.

– Läkarna berättade senare för mig att de endast gett mig 1 procents chans att överleva. Jag hade förlorat nästan allt blod, men delvis tack vare snabba insatser från de första poliserna på plats hade jag en chans. Ett annat troligt skäl är att jag hade mycket god grundfysik och ett hjärta som orkade med det enorma kroppsliga traumat.

Vändpunkten

Christoffer hamnade på intensiven på Sahlgrenska i Göteborg, där han efter 10 dagars koma vaknade upp. Den mentala smärtan var svår, från att vara elitidrottare till att förlora båda benen och en arm.

– Jag hade ofta ankar som “varför jag?”, som blandades i morfindimmor och andra existentiella funderingar. Fast mitt i mörkret fanns också en gnista som sa mig: “Jag kommer tillbaka. Jag kan hantera det här.”

Den stora vändpunkten kom med ett VHS-band som en avlägsen släkting skickade. Ett inspelat TV-program om en amerikan vid namn Cameron Clapp som, trots en liknande skada, levde ett aktivt liv. Christoffer berättar att tävlingsmänniskan i honom vaknande direkt. Och efter mycket jobb skrevs han ut från sjukhuset efter ett halvår, redo att bygga upp sitt liv på nytt.

Supersocial

Tillbaka i skolan möttes han dock av rädsla och undvikande blickar, hans kamrater visste inte hur de skulle möta eller bemöta honom. Han tog då ytterligare ett strategiskt beslut.

– Jag bestämde mig för att bli ”Supersocial-Christoffer”. Jag hejade på alla, initierade direktkontakt, blev medvetet utåtriktad. Det tog inte mer än två veckor och var för mig en viktig nyckel. Att gå in i den ”rollen” gjorde resten av skollivet enklare.

Fast utanför skolan möttes han fortfarande av offerstämpeln. Så skapade han en ny lösning, att vara helt öppen med vad han varit med om. Han medverkade i en rad olika media och när folk till slut visste och förstod vem han var, blev också de allra flesta möten enklare.

Simningen blev en annan viktig väg tillbaka, både fysiskt och mentalt. Två år efter olyckan kvalificerade han sig till Paralympics i Peking. Där tog han tre personliga och svenska rekord, inklusive två fjärdeplatser. Idrottskarriären kröntes även med utmärkelsen ”Svensk hjälte”.

Hitta lösningar

Lite längre fram i tiden, när Christoffer börjat använda benproteser fullt ut, uppstod ett nytt problem. Christoffer upptäckte att proteserna fungerade dåligt i ojämn terräng. Så han tittade närmare på utmaningen att kunna gå på ojämnt underlag utan att plötsligt tappa balansen och falla.

– Jag försökte hitta lösningen själv, när jag inte hittade den hos någon protestillverkare. Jag fick helt enkelt utmana de stora etablerade protesföretagen. De ansåg inte att en modernare protesfot behövdes och var därför inte intresserade av att använda min teknik. Min drivkraft var egentligen inte att börja konkurrera med dem, utan att snarare driva utvecklingen framåt.

Att hitta rätt vinkel

Resultatet blev en helt ny typ av protesfot, som kunde vinkla sig efter underlaget, utan att resten av protesen vred sig. Han startade företag, tog patent, och lanserade sin produkt på marknaden 2015. Reaktionerna var överväldigande: “Det känns som jag har min fot igen”, skrev någon av hans testpersoner.

En intressant historia som Christoffer delade var om en högt uppsatt expert inom prostetik som talade på världskongressen för proteser. Christoffer frågade då om det inte var en bra lösning att skapa en flexibel protesfot? Professorn svarade att detta inte var efterfrågat. Idag har protesbolaget som experten tillhör i stället efterliknat Christoffers lösning. Och 16 juni i år ska Christoffer öppningstala på samma kongress…

Lösningen, som innebar att själva protesfoten tar upp underlagets ojämnheter, tog tid att utveckla. Som tur är hittade Christoffer villiga partners och medarbetare. Med stöd från till exempel Science Park Halmstad och Getinge, har han idag en verksamhet på en global marknad. Den första internationella försäljningen gick till Norge, och företaget har sedan dess fortsatt växa.

– Även företagets andra produkt handlar också om att få ett bättre liv. Om en sådan enkel sak som att kunna ta på sig byxorna, även om du har en stel protes. Med vår lösning minskas tidsåtgången drastiskt. Och gör livet betydligt enklare.

Olyckan gav mer

På frågestunden efter presentationen berättade Christoffer att han tror att olyckan och dess konsekvenser gjort honom stark. Han skulle inte vilja ha traumat ogjort, även om han gärna haft hela sin kropp kvar. Han menar också just idrotten varit en fantastisk väg till integration och mening. Något som han kunnat använda privat och i yrkesvalet.

Allt handlar för Christoffer om att få till ett bättre vardagsliv – både för sig själv och andra.

Christoffer Lindhe är från Ulricehamn där han simmade för Åsundens Simsällskap. Idag bor han i Halmstad med fru och barn, och ägnar fritiden åt att träna och umgås med familj och vänner. Han brinner för att visa att hinder kan övervinnas genom ihärdighet, nytänkande och viljan att hjälpa andra.

Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.