Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.
Fredrik Johanson som är Intersports vd sedan 2,5 år inleder föredraget genom att säga att Intersport står för engagemang och entreprenörskap och entusiasm. Han berättar vidare att det är viktigt för Intersportbutikerna att finnas nära idrottsrörelsen. De har över 3 miljoner kunder i butikerna varje dag och gör ca 500 000 avslut per dag. De har aktiverat människor sedan 1962 och har idag 5050 butiker med en tillgänglighet i 36 länder. Intersport Sverige ingår i Intersport International Corporation, IIC, som har sitt huvudkontor i Schweiz och omsätter 8,5 miljoner Euro.
I Sverige har Intersport 125 000 besökare dagligen och gör 25 000 avslut per dag i de 145 butikerna. Fredrik berättar också att de har 800 000 medlemmar i sin kundklubb. Intersport är en frivillig fackhandelskedja med balanserade ägarandelar. Detta betyder att en mindre butik har färre andelar och vice versa. Kedjan omsätter 3,6 miljarder kronor (juni 2008) med omkring 2 200 anställda. Huvudkontoret finns i Mölndal. Han berättar att huvudkontoret tidigare låg i Jönköping men att Göteborg är sportens huvudstad och att många olika sportbutiker därför har sina huvudkontor där. Vidare beskriver han att de arbetar med en platt organisation, att de gått igenom en omorganisation och är nu dessutom i ett varselläge. Intersport har varslat 74 personer med anledning av flytten och har lagt ett nytt varsel som berör 13 personer.
Johansson framställer Intersports affärsidé som lyder: ”INTERSPORT skall erbjuda ett komplett sortiment för sport och aktiv fritid av god kvalitet till konkurrenskraftiga priser samt service och fackkompetens som tillsammans gör INTERSPORT till ett naturligt inköpsställe av sportprodukter för majoriteten av konsumenter på respektive butiks lokala marknad.”
De har en vision om att svenska folket ska vara det mest aktiva i världen. Han säger att de vill förändra folkhälsan för att skapa en grund för framtida affärer. De vill vara en inspirationskälla för att göra fler aktivare. De drivs av passionen att ”Älska utmaningen!”
Fredrik Johansson fortsätter med att beskriva deras sortiment som benämns ROFFA – Running, Outdoor, Fitness, Fotboll, Alpint. Kundgruppen omfattar både eliten och bredden. Han nämner fotbollssklolor, Gothia Cup, Göteborgsvarvet, bandy VM, Handbolls VM, Fotbolls VM och Alpina VM som exempel på detta.
Sortimentet består både av interna och externa varumärken och McKinley är det främsta varumärket. – De interna varumärken ger bättre lönsamhet eftersom man är oberoende och har en exklusivitet, säger Johansson. Av försäljningen står interna varumärken för 30 % och externa varumärken för 70 %. De strävar efter att alltid erbjuda en attraktiv mix av de bästa externa och interna varumärkena.
Han fortsätter sitt föredrag med att berätta om företagets etiska uppförandekod och de krav de ställer på sina leverantörer. De har också en miljöpolicy för att bidra till en ekologiskt hållbar utveckling. De arbetar bara med pälsfria produkter och tar avstånd från den metod kallad ”mulesing” som används för att undvika insektsangrepp på Merinofår.
Fredrik Johansson beskriver Intersports affärsplan för åren 2007 – 2011 som illustreras av frasen ”Mot framtida segrar”. – Det handlar om att utmana och förändra, säger han och berättar om de nio punkter som skulle ändras. Punkterna rör organisation, butiks- och säljorganisation, marknadsföring & medieval, sortiment, varuförsörjning & lager, IT, koncept, affärsmodell samt ägandet.
Han beskriver därpå värdekedjan som går från koncept till försäljning i butik. De har ett extra fokus på varuflödet för att få upp lönsamheten. Han berättar att Intersport arbetar mycket med Demand Chain Management för att nå en minskad lagerhållning. De arbetar också mot en tydlighet gentemot konsument och använder Tv-reklam och kundklubb för detta.
Bland de viktiga framgångsfaktorerna finns konceptet men också varuförsörjningen. När det gäller butikerna arbetar de med att nå en hög attraktivitet, en hög effektivitet och att vara duktiga på sälj. Han säger också att datasystemen måste fungera för att ge underlag till rätt beslut. Han ser det faktum att man ingår i en stark internationell kedja med starka lokala entreprenörer som den stora framgångsfaktorn.
En allmän beskrivning av detaljhandeln idag är att det sker en polarisering, man arbetar med gränsöverskridande service, funktion och kvalitet är viktigt inte stor volym till lågt pris. Marknaden har gått från en högkonjunktur till finanskris med en negativ dollarutveckling och produktionsutveckling. Han ser en stor utmaning i att hålla uppe en produktionssäkerhet i Asien. Han beskriver därpå utvecklingen av sportbranschen som idag handlar om hälsa och välmående. – Branschen har gått från Arne Tammer till Blossom Tainton, det handlar om välbefinnande och egen utveckling idag inte om prestation, säger han.
Han avslutar sitt föredrag med deras passion att älska utmaningen och deras drivkraft som finns i frågan: Vad kan jag göra lite bättre imorgon?
Hur ser ni på näthandel?
Det ligger inom ramen för affärsplanen, svarar Fredrik. Vi ser det som ett stort tillväxtområde och arbetar på detta genom hemsidan. Vi gör en uppskattning av omsättning via näthandel på 20%, men vi vill behålla butikerna för service och närkontakt. Näthandel planeras vara igång 2010-11.
Ordföranden tackar Fredrik Johansson för föredraget och lämnar över traditionsenligt över knallen.
Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.