Erik Penser

Ordförande för Borås Industri och Handelsklubb, Bertil Larsson, välkomnade Erik Penser och dagens moderator, chefredaktör för Svenskt Näringslivs medlemstidning ”Entreprenör”, Niklas Mattsson.

Bertil Larsson gav också en signal till Vigar Bartholdsson om att lokalen behöver byggas ut så att fler får plats. Lokalen fylldes rekordsnabbt idag.

Nya medlemmar presenterade sig.

Lars från Penser Bank AB presenterade sig och meddelade att han kommer tillbaka den 19 maj och presenterar banken.

Erik Penser – Spelare från Eslöv som haft tur

Det var en annan form av föredrag idag där utfrågaren – moderatorn höll i mikrofonen och ställde frågor till Erik Penser.

”Är du nervös”? Ja, alltid , svarade Penser.”Jag är en blyg person. Jag har gjort bort mig så fruktansvärt många gånger så det är inte hela världen om jag gör det en gång till”.

Erik Penser har varit på 16 omslag av Veckans Affärer och anses vara en ödmjuk, genuin, trevlig person och även en outsider med imponerande vilja om man frågar den finansiella världen. ”Hur kan en trevlig och ödmjuk kille hamna i den finansiella hårda och kalla världen”? Ja det är en kall och hård värld och jag är mycket tacksam att våra tre barn inte är i den finansiella världen. Det är inte nog med att man får knivhugg i ryggen utan de vill gärna vrida om den också så det gör ont.”

”Varför valde du det här”? ”Jag hade för dåliga betyg för att bli jurist och bankvärlden låg närmast.” Som företagare har han fått sin beskärda del av berömmelse eller beryktelse. Förhållandet till media delar han upp i ”före -91” och ”efter -91”. Före -91 ställde han aldrig upp på intervju men efter -91 ställer han upp då och då. Han tycker det är lite,lite roligt att träffa människor. Detta möte, till Borås Industri och Handelsklubb bestämdes för mer ett halvår sedan och när han tackade ja till det tänkte han:

”Jag kanske inte lever då så det är inte så farligt”, sa Penser och log.
1969 började Penser tillsammans med Thomas Fischer på bankfirman Langenskiöld som senare blev Carnegie. Efter två år hade denna firma 20% av marknaden. ”Vi var inte speciellt duktiga, men våra kollegor var sämre.” En säker väg till framgång. De var aktiva i en sovande marknad.

När Penser kom till Stockholm 1967 kände han ingen. Han hade som policy att äta lunch med en ny person varje dag. Att träffa så många som möjligt. Han skapade ett nätverk vilket är en stor del i hans framgång. Det gäller att inge förtroende. ”Jag hoppas man kan lita på mig. Säger jag någonting står jag för det.”

När Penser tillsammans med sina barn tittade på en favoritfilm med Helan och Halvan fick barnen lära sig något om att alltid tala sanning. Halvan säger,
”Honesty is always the best policy.” Penser menar att sanningen är smärtsam men bättre och detta har han också lärt sina barn.

”Vad hände 1991”?
”Det var allmän finansiell kris i Sverige och banken hade lånat ut pengar på ett vidlyftigt sätt.” Penser hade också lånat och banken ville ha tillbaka pengarna omedelbart. Penser säger att har man lån är man sårbar och han tvingades sälja sitt företag Yggdrasil för 1 krona. Men Penser tycker inte att det var en stor katastrof. Hans fru Lillemor menade att ”det var ju ingen som var sjuk så det var inte så farligt.” Hon tyckte om Erik ändå .

Men Penser var inte glad när Björn Wahlström på tv sa att ”Penser är slut”, och att han dessutom gjorde det med ett stort leende var inte roligt. Föräldrarna var enligt Penser mycket kloka. Pappan var advokat från Eslöv och uttryckte vist:
”Man ska titta framåt, aldrig bakåt” Att var bitter är inget man tjänar pengar på!, menar Penser.

Moderatorn frågar om han lärt sig någonting av sina motgångar. ”Att inte låna pengar”, svarar Penser. ”Före -91 såg jag först möjligheterna sen problemen. Efter -91 ser jag först problemen sen möjligheterna.” Men fortfarande är Penser djärv och satsar på entreprenörer. Han triggas av personer som kommer med idéer. Det hela hänger på hur konceptet framförs. Han fattar inga beslut efter första mötet utan istället på tredje mötet. Men han säger omedelbart om det inte känns bra. Andras tid är mycket värdefull.

Målet med Penser Bank AB är att ha en liten och personlig bank med nöjda kunder. Penser tycker det är roligt att arbeta det är kul när man får skärpa sig.
Penser är en samlare av olika saker som ex galgar och sparbössor. Det kan man även läsa om i appendix i Penser Bank AB´s årsredovisningen vilket är vitsigt skrivet. ”Nyförvärv under året av meningslösa saker att samla på, införskaffade i syfte att pryda kapprummet samt det nya sparbösserummet på bankens huvudkontor i Stockholm …..att döpa om kapprummet till galgrummet är under inga omständigheter aktuellt..” ”Varför samlar du? Man kan få världens största samling, man kan komma med i Guinness Book of Record”. Penser är ännu inte med i Guinness Rekordbok under sitt egna namn.

Penser tycker det är mycket intressant med historia och då framförallt med Eslövs historia. ”Är det viktigt att bli rik?” Han trodde det en gång. Det var viktigt att komma först men idag är det inte viktigt. ”Jag är förmögen, välbärgad genom att jag inte har några lån.” Penser menar att det finns ju perioder där man måste låna men man ska vara försiktig. Det som karaktiserar en entreprenör, enligt Penser, är när man sover gott om natten även om man har stora lån. Han gör ofta en riskkalkyl, lägger de positiva och negativa bitarna i en vågskål. Är den negativa skålen tom blir det ingen affär, då är det något sjukt, skumt. Han följer marknaden noggrant och har stort nätverk för att hålla sig ajour.
Penser bor i England och har gjort det sedan 1976. Han läser varje dag Daily Telegraph i vilken man kan se väldigt fina dödsrunor på helsida. I hans egna dödsruna ska det stå ”Erik Penser – spelare från Eslöv som haft tur.”

Han menar att han tagit tre viktiga beslut i livet Val av livspartner. Han har levt med fru Lillemor i 43 år och de tycker fortfarande om varandra. Val av yrkesverksamhet – bankvägen då han inte klarade av de juridiska studierna. Valet att bo i England kom efter att ha läst boken ”The Pocket Venus a Victorian Scandal”.

Penser är absolut svensk medborgare. För det första är han Eslövbo, för det andra skåning, för det tredje svensk medborgare och för det fjärde nordbo men absolut inte europé. Han har alltid röstat på moderaterna i riksdagsvalet. Hans pappa var ordförande i högerpartiet och politiskt aktiv. Men i frågan om vi ska gå med i Emu blev svaret nej. Genom att vara närvarande på kontoret på Penser Bank AB sätter han en personlig prägel. De vill ha en egen profil med service åt kunderna. Moderator Niklas Mattsson säger att han upplever kontoret på Biblioteksgatan som positivt annorlunda. ”Folk är som folk är mest.”
I frågan om hur man ingjuter teamkänslan, lever med i varumärket så svarar Penser- jag vet inte. Pensers bästa affär är Pan Capital vilka utför höghastighetshandel. Hans sämsta affär var 1982-83 då han satsade 400 miljoner kronor på potentiella nobelpristagare ,forskare från Lund, som skulle utvinna läkemedel ur kolhydrater. Det blev ingenting alls av det. Hans roligaste affär är pionjäråren 1969 då han arbetade på bankfirma Bergensköld. Detta var en fin tid då han studsade upp på morgonen för att arbeta och han samtidigt bildade familj och fick tre barn. Än i dag studsar han upp på morgonen. Han tycker det är roligt att arbeta. ”Det är trist att inte arbeta.” Han betonar att man ska se till personligheten hos människor vid rekrytering av nya medarbetare.”Titta på dem som har sämst betyg”.

Han har även utmärkt sig som ”den som aldrig gav upp” när han räddade schacklaget i Eslöv från att förlora i en seriefinal. ”Jag gillar att inte ge upp.”
Det finns dock en fråga som Penser upplever som mycket obehaglig och det är Trustor-historien. Pensers firma var rådgivare åt Lord Moyne. När affären hände i mitten av 90-talet fokuserade alla på Penser och inte på de andra som var inblandade Se-Banken, Kreab rådgivare eller Advokatfirma Winge. Detta tog Penser hårt och det är något han absolut inte vill prata om.

Publiken fick ställa några frågor.
”Varför är du Nordbo och inte Europé?” Penser svarar: Tänk om vi bildat en nordisk union på 50-60-talet!Kombinationen av Sverige med industrin, Finland med Sisu, Norge med olja och Danmark med affärsmässighet. Vilket block vi hade varit! Vi har samma historia, samma språk och vi tänker likadant och ser likadana ut. Spanien, Portugal och Italien tänker annorlunda. De får leva sitt liv. Det är säkert någon som blir arg på mig men det är så jag tycker.

”Vad är Pan Capital?”Det är ett företag med 40 anställda med kontor i Stockholm, Miami och Hong Kong. Det är ett högteknologiskt företag med ny teknik. De omsätter 20-30 miljarder om dagen. Penser ägde hela bolaget från början men nu är han utlöst och är kvar som ordförande.

”Du gör affärer med handslag och inte avtal!?” Penser gjorde bla en stor affär med Jan Stenbäck. De tog i hand men ville inte göra affär förrän om ett år. Affären slutfördes precis som man kommit överens om efter ett år. ”Jan Stenbäck var en bra kille”!

”Vad är värdet av affärsnätverk?” Det viktiga var att han visste allt, var väl informerad om alla fusioner, alla stora affärer.

Bertil Larsson tackar Niklas Mattsson för ett annorlunda framförande och tackar också Erik Penser och överlämnar Knallen.

Bertil påminner om Penser Bank i maj och att Per Schlingmann kommer om 14 dagar.

Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.