Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.
Christer Björkman har en dröm – att alla etablerade artister en gång ska ha deltagit i Melodifestivalen, bara för det är så kul. Det var slutklämmen på melodifestivalgeneralens anförande inför Borås Industri- och Handelsklubbs välbesökta oktobermöte.
Inte mindre än 225 klubbmedlemmar och gäster hade kommit för att höra boråsbördige Christer Björkman i samtal med BTs chefredaktör Stefan Eklund.
Varierad karriär
–Stefan och Krister har ju fungerat tidigare i underhållningssammanhang, inledde Eklund och visst fungerade beskrivningen av Christer Björkmans resa från
frisörsalongen i Borås på 80-talet till karriären som sångare och låtskrivare och arbetet på SVT de senaste tio åren, som gjort honom till en av de mest inflytelserika personerna i den svenska musikvärlden.
Christer Björkman föddes i Borås och växte upp vid Varbergsvägen, men hade också några tidiga barndomsår i Aplared. Som barn var han idrottsintresserad, men var dålig i alla sporter, hävdade han, men blev så småningom hyfsat framgångsrik i höjdhopp och simning. Han var duktig i skolan, hade lätt för att lära sig, men var allmänt lat.
Hans karriär som artist började med att han som fyraåring sjöng Sån´t är livet på Boråsparkens scen. Av mamma, roulettedrottningen Ulla Björkman, lärde han sig att allt är möjligt, att det egentligen inte finns några hinder. Från början tänkte han sig en karriär som jurist, men han blev, efter en tid i New York, och fullständig fri från tankar om vad som är fint och inte, frisör och startade så småningom salongen Capello Bella på Varbergsvägen, dit inte så få kändisar sökte sig.
–Valet mellan att bli en av 2000 frisörer i New York och den enda frisören i Borås som kom från New York var enkelt, förklarade han återkomsten till hemstaden.
Bra på paketering
Christer Björkman förklarade att han är bra på att paketera saker och att förstå sin egen roll. Därav också framgångarna med Melodifestivalen.
Christer Björkman började skriva låtar under sina nattpass som vakt i lumpen, då han ”plågade” sina vänner med sina alster. Idag får han ta emot massor av bidrag från aspiranter med vänner som säger att ”gud vad du är bra, du måste skicka in dina låtar”.
–Att skriva låtar var kul, att ligga på Svensktoppen var kul, men att vara fattig var inte kul.
Christer Björkman har varit Melodifestivalnörd från tioårsåldern då det var Claes-Göran Hederström som gällde. Det egna genombrottet kom med ”I morgon är en annan dag”, som vann den svenska uttagningen.
2001 engagerades han av SVT med uppgift att förnya Melodifestivalen. 2003 blev han tävlingsproducent och för tre år sedan blev han general för hela tävlingen.
Krävs själ i det man gör
–Det är en flexibel och varierande organisation som består av allt från bara mig och en projektledare till 250 eller 300 personer. Jag tror på kreativiteten som drivkraft. Jag delegerar gärna beslutsfattande, men jag blir skitsur när det inte blir bra. Jag tycker inte om när människor ”bara gör sitt jobb” Man måste ha en själ i det man gör.
Om sin vision med Melodifestivalen säger Christer Björkman:
–Jag vill att den ska bidra till att fylla på den svenska låtskatten, att den ska lansera nya hits och nya artister och att den ska vara platsen för en del rena genombrott.
–Tävlingen ska vara ett program för alla, ge var och en tillräckligt för att sitta kvar vid teven. Vi har inte så många ”lägereldar” längre, sa Christer Björkman, som också var inne på mediespelet, på uppgiften att se till att media har något att berätta om under sex veckor varje år.
–Att basa för årets Eurovision-tävling i Malmö var det roligaste och största men också mest ångestfyllda jag gjort, eftersom alla inblandade krävde att det skulle vara den bästa tävling de sett.
Tak behövs för en festival
Om hemstaden Borås sa Christer Björkman att den utvecklats enormt, att den visar hopp och framåtanda och har visioner. Gamla nedsättande klyschor om Borås lever dock kvar och handlar om att vända mediabilden av staden. Det gjorde Malmö. Ett recept kan vara ett stort nationellt evenemang som gör det lustfyllt att åka dit en gång om året.
På Stefan Eklunds fråga om Melodifestivalen kunde komma till Borås svarade Christer Björkman.
–Ge oss ett tak, så kommer vi. All avancerad teknik hänger i arenornas tak och något sådant finns inte på Borås Arena.
Foto: Peter Cederling/SVT
Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.