Carina Ladow

Design- och sortimentsdirektör, KappAhl

Att idka handel idag är något helt annat än förr. Det gäller att göra snygga produkter och kunden ska trivas i din affär. Ingenting får missa – då är kunden otrogen direkt. Det sa Carina Ladow, sortiment- och designansvarig på KappAhl, vid Handelsklubbens novembermöte.

–Idag handlar allt om storytelling, blusen ska passa ihop med byxan, kunden köper ett helt koncept, vi ska vara kundens stylist och mycket handlar om paketering.

Carina berättade om sin livsresa från tiden som skoltrött niondeklassare, via arbete i en butik i Lerum och vistelse i USA, där hon skulle lära sig engelska, men hellre hängde på diskotek och barer än gick på kvällskurser, till på den tiden boråsbaserade JC, senare en chefstjänst på dåvarande Gulins i Göteborg till KappAhl, där hon nu arbetat i 22 år i en rad olika roller, för närvarande som sortiment- och designansvarig.

Hennes berättelse gav en bild både av hennes egen utveckling och av branschens och modets förändringar genom åren.

Tog tag i sitt liv
1980 kom hon hem från USA och tog tag i sitt liv, fick sitt första riktiga jobb på Joy vars ägare sa blankt nej till rådande trashanksmode eftersom hennes kunder ”ville vara snygga i sina kläder”.

–Där lärde jag mig att framgång ofta handlar om att kunna tacka nej.

Till JC kom Carina sedan hon träffat Paul Frankenius (”kung på JC”) i Paris och senare blivit uppringd av Jörgen Appelqvist och blivit inköpare i Boråsföretaget.

–Det var helt magiskt att jobba på JC, att både ha roligt på jobbet tillsammans med glada människor som tyckte om varandra och dessutom få bra betalt. JC var en fantastisk plantskola för många som senare startade egna företag.

På KappAhls huvudkontor i Mölndal började Carina 1993 som chef för damavdelningen. Först uppfattade hon KappAhl som ett ganska mesigt företag, men snart blev hon positivt överraskad.

–Jag gick från att ha varit chef för nio personer på Gulins till att plötsligt ansvara för 35, där jag troligen själv var yngst. De första tio åren på KappAhl var en berg- och dalbana med nya uppgifter, nya chefer, nya avdelningar, men hela tiden på damsidan. 2010 erbjöds jag av vår vd Christian W Jansson att bli marknadsdirektör. Det var inte bara att göra reklam utan att ansvara för allt från kundkort till förpackningar med mera. Jag kände mig trygg med oerhört kompetenta medarbetare, men man var inne i torktumlaren hela tiden.

Filminspiration och talangjakt
–Med nya vd:n Johan Åberg kom nya förändringar och jag blev ansvarig för hela sortimentet på KappAhl, sortiment som jag alltid känt väldigt mycket för. Jag fick också möjligheten att 2012 bli styrelseledamot i Scorett.

Carina berättade om underklädeskollektionen Fifty Shades of Grey, som inspirerats av den succéartade filmen efter boken av författaren E L James (egentligen Erika Leonard).

–Det var fantastiskt att få träffa Erika, som var väldigt engagerad i kollektionen. Det blev stora rubriker i tidningarna, biskopen i Skara rasade och hela kollektionen försvann på noll-tid – i Skara!

Carina berättade också om KappAhls jakt på en ny modell, en sund vanlig kvinna över 35, och den uppmärksammade tävlingen She´s Got the Look.

–Jessica har varit vår modell i ett år nu. Hon har en varm personlighet som är lätt att gilla.

Carina berättade om KappAhls Italien-inspirerade Glenn Strömbergkollektion, som i Italien pryds av en helt annan och där mer känd person.

Tack till flera
Carina Ladow riktade tack till många av sina förebilder genom karriären, till Vera Agård som drev butik i Lerum och var den som först invigde henne i branschen, Elisabeth Agård som öppnade hennes ögon för färg och form, till Paul Frankenius för hans fingertoppskänsla för vad folk vill ha, till Jörgen Appelqvist för hans konstruktiva kritik och till Johan Åberg för hans devis att det är ”bättre att sikta högt och missa än att sikta lågt och träffa”.

Carina Ladow såg fram emot nya förändringar med ny kommande ledning för KappAhl då Danny Feltmann Espersen den första december tillträder som vd.

Hon hade i början av sitt anförande vittnat om sin rädsla i ungdomen för att någon plötsligt skulle avslöja henne som en bluff.

–Jag har trivts på alla ställen jag varit. Jag har älskat att jobba i alla år och jag kan stå här och säga att jag faktiskt tror att jag inte är någon bluff.

Carina Ladow bor med man och två barn i Lerum.

–Jag tror att jag är ganska tuff på jobbet, men jag måste medge att privat är jag en riktig kycklingmamma.

Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.