Jubileumsgala, 70 år

Handelsklubbens 70-årsfirande
Jubileumsgala med Nobelfestkänsla
Handelsklubbens 70-åriga historia firades med en sprakande festlig jubileumsgala på Åhaga i Borås den 9 november med omkring 400 medlemmar och gäster. Det serverades mat av stjärnkocken Håkan Thörnström och underhållning av Black Suit Band, sångaren Tommy Nilsson, akrobatik på hög nivå, hyllningar och Sarit Monastyrski som konferencier.

Handelsklubben startades i november 1949. Dess 70-åriga historia presenterades med en film innehållande intervjuer med bland andra medlemmarna Åke Björsell, Carl-Gustaf Eliasson och Bengt Wennerlund, son till en av klubbens 33 stiftare, Harry Wennerlund, som också var klubbens förste ordförande. Bengt Wennerlund är den ende nu levande person som var med vid klubbens allra första sammankomst på dåvarande Stadshotellet i Borås. Bengt hade pappa Harrys uppdrag att bakom kulisserna sörja för att det första mötet dokumenterades med en ljudupptagning med den tidens teknik. Bengt blev själv medlem i klubben 1956 och var en av deltagarna i jubileumsgalan.

I tur och ordning har klubbens ordföranden hetat Harry Wennerlund, Ernst Just, Hans Hellbrand, Alfred Hahn, Gunnar Ryman, Bertil Larsson, Jan Alkmark och Catrin Wirfalk som numera håller i klubban. De fyra senare intervjuades på scen av jubileumskvällens värdinna, radioprofilen och boråsaren Sarit Monastyrski, bland annat känd från det aktuella programmet ”P4 Extra”.

Alla fyra intygade klubbens oerhörda roll för näringslivets informella möten, nätverkande, inspiration och kunskapsutbyte, men också om klubbens och näringslivets viktiga roll för staden Borås utveckling genom åren.

”En känsla av Nobelfest”
Gunnar Ryman talade om rena julaftonsstämningen vid många klubbmöten, till exempel när Antonia Ax:son Johnsson gästade klubben på Åhaga under rekordartad uppslutning från medlemmarna och han beskrev kvällens jubileumsfest som ”en känsla av Nobelfest”.

På frågan om föredragshållare man särskilt minns nämnde Jan Alkmark riksbankschefen Stefan Ingves, som 2012 gjorde prognosen att styrräntan 2016 skulle ligga på 1,75 procent, men i verkligheten hamnade på minus 0,5 procent.

–Även våra föredragshållare kan ha fel, konstaterade Jan. Han lyfte också det faktum att klubbens månadsmöten i snitt samlar fler än 200 medlemmar och gäster. Och han konstaterade att fokus i föredragen genom åren gått från stort inslag av ganska kalla ekonomiska fakta till mer av mjuka värden för utvecklingen i näringslivet.

Bertil Larsson mindes särskilt föredragshållaren Erik Penser, som ytterligt sällan gjorde publika framträdanden, men som gärna kom till Borås.

–Vi uppskattar att viktiga och intressanta personer vill komma till vår klubb, men de uppskattar också att få komma till oss.

Catrin Wirfalk gav exemplet Thomas Karlssons (Gekås ägare) framträdande nyligen, som fokuserade på vikten av att få alla i en organisation att vilja göra lite bättre varje dag. Och även Catrin vittnade om klubbens stora dragningskraft på intressanta personer.

–Många står faktiskt på kö för att få komma och tala hos oss och vi har redan hela 2020 års möten intecknade.

Sarit Monastyrski fick avslutningsvis de fyra ordförandena på scenen och de församlade jubileumsfirarna att stämma upp i ”Helan går…”, detta med koppling till vad som hände vid ett möte där Systembolagets dåvarande vd Anitra Steen var föredragshållare.

Hälsningar från kända föredragshållare
Borås Industri- och Handelsklubb har idag omkring 600 medlemmar representerande Sjuhäradsbygdens näringsliv. Den är synnerligen aktiv och har ett stort inslag av unga människor i karriären och en ständigt pågående nyrekrytering. Genom åren har klubben bjudit in 650 föredragshållare från näringsliv och samhälle, från riksplanet och lokalt. Den till synes oändliga listan på kända och framstående namn genom de 70 åren rullade under middagen på storbild som en spännande påminnelse om klubbens unika koncept.

Hälsningar till klubbens jubileumsfirare framfördes med hjälp av videoinspelningar av förre klubbmästaren Janne Pehrsson och framträdande föredragshållare genom åren som Antonia Ax:son Johnson, Lena Apler, Annie Lööf, Ola Serneke, Erik Selin, Nyamko Sabuni, Cecilia Skingsley, Jarno Vanhatapio, Christer Björkman och Patrik Frisk. En skriftlig hälsning kom från Fredrik Reinfeldt.

Klubbens dokumentation av verksamhet och historia i videoformat kan ha sina sidor, men också bli munter underhållning. Det bekräftades av den bloopers-film som visades, där klubbmedlemmars uttalanden resulterat i diverse felsägningar och komiska avbrott av yttre störningar vid inspelningarna.

Som underhållning under kvällen bjöds det på sång och musik med boråsorkestern Black Suit Band, som också spelade under den avslutande dansen. Det mångsidiga bandet kombinerar jazz, storbands- och partylåtar i snyggt fodral. Därtill framträdde sångaren Tommy Nilsson (”öppna din dörr…”, ”dina färger var blå – dagar jag levt” och ”en gång förstår vi varann”). Därtill utförde artisten Maria hisnande luftakrobatik högt över jubileumsfirarnas huvuden. Vad kan man inte åstadkomma med tyg som redskap?

Trots ett späckat program av spännande inslag under jubileumsmiddagen gavs rikligt med tid för intressanta samtal medlemmar och gäster emellan vid de festligt dukade borden.

Meny signerad Håkan Thörnström
För maten vid jubileumsfesten stod krögaren Håkan Thörnström från Göteborg, som tillsammans med hustru Anne bland annat driver restaurangen Thörnströms kök (med en stjärna i Guide Michelin). Håkan har också varit ansvarig för maten vid Nobelmiddagar. Intervjuad av Catrin Wirfalk presenterade han sin meny för kvällen:

Förrätt: Rödbetscarpaccio med pepparrotscrème och kallrökt älginnanlår med krutonger på höstlig sallad. Vin: Tini Trebbiano Chardonnay

Varmrätt: Helstekt lågtempererad oxfilé serverad med tryffelbearnaisesås och rödvinsreduktion med höstens färgglada grönsaker samt potatiskaka toppad med chips av jordärtskocka. Vin: Tini Syrah Organic

Dessert: Chokladmousse smaksatt med mocca, fudge brownie, syrliga bär, crème fraiche och hackade kanderade schweizermandlar. Kaffe

Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.