12 mars 2004

Björn Rosengren

Om MTG och sin syn på tillväxt

MTG och synen på tillväxt

Björn Rosengren har bl.a. varit ordförande för TCO, landshövding i Norrbottens län, näringsminister i Göran Perssons regering och ordförande i den fjärde IT-kommissionen. I december 2002 påbörjade han en tjänst inom Kinnivik.

Innan Björn började sitt föredrag, framförde han en hälsning från en känd boråsare, Ingvar Carlsson, speciellt riktad till Elfsborg, som i år firar 100-årsjubileum.
Björn Rosengren berättade om Stenbeckimperiet med utgångspunkt från en av de mest lyckade entreprenörskapen han sett. Vad som, i hans tycke och med hans bakgrund, är spännande i Stenbeckssfären, är att alla de affärsidéer, all den tillväxt som finns där, är kreerat och uppbyggt i Sverige och har därefter rullat ut i världen.
Kinnevik har funnits i samma huvudfamilj i 70 år. Koncernen består av sju stora börsnoterade världsföretag, där man gått från skog och industri till den nya tekniken, t.ex. media och telefoni. Den total försäljningssumman är större än Volvos och den ekonomiska styrkan, antalet anställda och hur många länder man opererar i, kommenterades.
Grundverksamheten, Kinnevik, och de därur framsprungna sex övriga företagen Invik, Tele2, Metro, MIC, MTG och Transcom, presenterades. Bakgrunden till verksamheten och förändringsåtgärder inom Korsnäs, ett oerhört lönsamt företag, förklarades av Björn Rosengren.

Invik, arbetar med moderna försäkringar.
Tele 2, bildades för 10 år sedan. Tack vare avregleringarna, öppnades dörren även för andra operatörer. Tele2 finns i 23 länder, har 23 miljoner kunder och omsätter ca. 35-40 miljarder kronor.
Metro bildades för 10 år sedan. Idag är tidningen en av världens största.
MIC vänder sig med telefoni till tredje världen. Man startade upp i Vietnam, och byggde upp infrastrukturen med mobilt nät. Millicom är ett av de mest lönande företagen inom sfären.
MTG är det mest publika företaget med ett antal TV-kanaler, radiokanaler men också t.ex. Brombergs Bokförlag, Sonett, och håller på att etablera sig i de gamla öststaterna. i MTG ingår även CDI, störst i världen på att översätta texter på film och dubba ljud på film och DVD.
Transcom, som ursprungligen bildades för Tele2 (och som också finns här i Borås) bildades för 8-9 år sedan med 35 anställda. Idag har man ca. 8-9.000 anställda och är Europas största bolag vad gäller call centerverksamhet.

Vad som här visats, bygger på ett mycket starkt entreprenörskap. På 70 år har man skapat 200 nya företag. Enligt Björn Rosengren är det viktigaste, vad gäller företagandet, att vara väldigt öppen för entreprenörskap och nya idéer, att våga, men också att koncentrera sin verksamhet på sin affärsidé.

Frågor

1. Har detta fantastiska företag något koncept för småföretagare som vill bli större, eftersom Sverige behöver tillväxt och skattekronort?
Björn Rosengren menade att det nog i församlingen fanns de som hade bättre svar på frågan än han, men hänvisade till filmen Blues Brothers, där budskapet är att ingenting är omöjligt och det aldrig är för sent. Han beskrev också företagskulturen och Jan Stenbecks tankar och idéer för entreprenörskap och företagande.

En kort diskussion angående småföretagande/företagare och dess förutsättningar för tillväxt följde.

2. Tele2:s tillväxtmöjligheter sett i relation till Vodafones fantastiska tillväxt, hur betraktar ni det framöver och var sker tillväxten?
Jag tror att Vodafones konkurrens är bra för Tele2.
3. Vodafne köper ju marknader, har Tele2 resurser till detta?
Ja, om man tittar på sfären som helhet och de pengar vi har, har vi nog avsevärt mer pengar och ser inte någon skräck i det.
4. Vad har Du för synpunkter på hur Kinnevik kommer att fungera och utvecklas utan Jan Stenbeck?
Bolaget har utvecklats oerhört snabbt efter Jan Stenbecks död, vad som sker på sikt törs jag inte svara på. Linjen är fortfarande ett högt entreprenörskap.
5. Hur hanterade man managementet bakom Jan Stenbeck?
Jag ser ju Jan Stenbeck som en av vår tids största entreprenörer. Bara modet att ta pengar och risker från Korsnäs och ha kraften och göra kopplingarna internationellt. Många direktörer har kommit och gått, men det gör det överallt. För mig personligen är det oerhört stimulerande att arbeta i denna sfär, som är en väldigt öppen organisation. Dessutom, Christina Stenbeck är sin pappas dotter. Vi är oerhört kostnadsmedvetna, kan både expandera och skära kostnader. Det är en ägarstyrd koncern, där man ser ägarna dagligen och stundligen.
6. Om jag har en riktigt bra idé, som jag vill ha hjälp med att utveckla, hur hanterar ni människor med bra idéer inom koncernen?
Jag tycker att vi hanterar detta ganska bra. Det är viktigt att vara lyhörd för ”udda” människor. Entreprenören behöver kapital för att befrukta sin idé och denna process är vi duktiga på.
7. Har ni speciella funktioner för att fånga upp affärsidéer?
Har Du en bra affärsidé ska Du ringa mig och komma och övertyga mig.
8. Vad kan Du göra för att gå uppåt mot regeringen och samhället för att lära dem att få tillväxt i Sverige? Vi behöver en signal uppifrån…
Vår sak är inte att driva politik, möjligtvis att prata med politiker och få förståelse för affärsidéer.
9. Den absolut viktigaste frågan i Sverige idag måste vara att få fart på tillväxten – vad göra?
Det finns mycket att ifrågasätta vad gäller att stimulera tillväxt. Fler politiker borde sätta sig på näringslivsgolvet och tvärtom.
Som politiker ser Björn Rosengren också stora problem med finansiering inom kommuner och landsting. Det kommer att krävas stora förändringar och solidaritet. Dessutom tror han att många småföretagare är rädda för att expandera, snarare än att det är skatter och regelverk som hindrar dem.
10. Det blev ett ramaskri inför EMU-omröstning när Anna Lind mötte Ericssonchefen. Hur löser Du detta?
Jag tror det har att göra med politikens hetta just då. Hela EMU-omröstningen fick, för svenska förhållanden, väldigt hårda utfall i debatten. Jag tror det skulle se annorlunda ut idag. Politiken går mer mot mitten och att vara politiker är det svåraste jobb man kan ha. Varpå Björn genast fick till svar ”att då har du inte varit småföretagare”

Avslutning

Avslutningsvis konstaterade Björn Rosengren att utan tillväxt klarar vi ingenting – och då är entreprenörerna bra att ha!

Gunnar Ryman tackade för ett intressant föredrag och diskussion och överlämnade Knallen med orden ”Eftersom vi nu sett så många företagsförkortningar, betygsätter jag föredraget med MVG”, varpå Björn Rosengren kontrade med att säga att det var det första MVG han fått!

Klubbmedlemmar och gäster utdelade uppskattande applåder.

Detta innehåll är endast tillgängligt för inloggade. Vänligen logga in nedan.