Joakim Hedin

 2012-04-13 12:00
(Klicka på symbolen för att lägga till i din kalender)

Att ha fokus och att alltid leverera litet mer än vad motparten tänkt sig – i alla delar. Det är Joakim Hedins framgångsrecept i affärer.
Vid Handelsklubbens aprilmöte berättade han för drygt 270 åhörare om sin resa som affärsman, från det att han som 20-åring åkte till USA för att köpa filmrättigheter för distribution i Sverige genom föräldrarnas Scand Video till dagens växande verksamhet med logistikfastigheter i storformat för de största logistikaktörerna.
Första resan gav rättigheterna till fem filmer, som sedan distribuerades till radio och TV-handlare, som i sin tur hyrde ut till sina kunder. Affären gav en bra förtjänst. En ny bransch skapades och på sex år var Joakim i USA 100 gånger.
-Jag lärde mig mycket i förhandlingar, jag lärde mig också att det är svårt att arbeta i ett familjeföretag där det handlar om att varje generation drar sitt strå till stacken. Snart nog blev hans följaktligen sin egen.
Han visste att ”inga träd växer till himlen, men fick också lära sig att ”inga träd heller växer till helvetet”. Friskt vågat tycktes bli mottot.
Joakim illustrerade första delen av sitt företag med alla sina olika visitkort, där företag som VIP Scandinavia, Scandinavian Channel, Carlton och IMG, Independent Media Group, passerade revy. IMG både börsintroducerade han och köpte tillbaka och sålde igen. Han berättade om samarbetet med KF och om det egna bolaget CCM.

Logistiklokaler
Huvuddelen av anförandet handlade om fastighetsföretaget Bockasjö AB, som Joakim äger och driver tillsammans med Paul Frankenius. Fokus ligger på logistik- och handelsfastigheter.
-Det är svårt att tjäna pengar på logistik, men inte på logistiklokaler, hävdade Joakim.
Det började 2004 med köpet av postterminalen vid Bockasjögatan i Borås, följd av Viaredsterminalen (tidigare Josefssons lokaler), och i juni 2005 av Rydaterminalen, som Borås Wäfveri avyttrade i samband med att produktionen flyttade till Estland. -
En av de saker jag är stolt över är vår transformering av Rydaterminalen från textilfabrik till logistikanläggning. En gång jobbade där 600 människor för Borås Wäfveri. Vi lyckades fylla fastigheten igen med logistikföretag. Idag arbetar åter 500 – 600 människor där.
I september 2007 såldes fastigheterna i Borås till Kungsleden som lagt ett bud.

Borås hänger med
-Vi tänkte att det var dags att ta hem det hela, göra något nytt och sprida riskerna utanför Borås samt att i större utsträckning bygga nytt än att renovera gammalt, berättade Joakim, som talade om värdekedjan projektutveckla, bygga och förvalta.
-Nu har vi fokus på stora lager för en viss typ av aktörer, DHL, Schenker m fl och logistikregionerna öst, väst och syd, där väst med Göteborg är nummer ett i Sverige ur logistiksynpunkt. Borås hänger med där med sin närhet, lägre kostnadsläge och erfarna personal.
Joakim berättade om R40-terminalen på Viared i Borås med sina 48.000 kvm, snart 55.000, Netonnets lagershoppar på olika orter, Härrydaterminalen vid Landvetter flygplats, som nyss färdigställd redan ska byggas till för Schenkers snabbt växande behov, Saab-fabrikens fastighet i Trollhättan, liksom storbygge i Helsingborg och Kristianstad och markköp vid E4 vid Arlanda. Och han berättade om Bockasjös stora skogsinnehav sedan 2007 i Lettland. Plus äventyret i Dubai från 2006, där bolaget gick in i två stora projekt.
-Vi tjänade pengar på det första och förlorade på det andra. Vi fick precis med oss svansen ut, sa Joakim och gjorde därmed frågan om han aldrig misslyckats med något onödig.

Inte läge för pension
Idag har Bockasjö AB ett fastighetsbestånd med ett bokfört värde av 600 miljoner kronor och ett marknadsvärde på drygt 900 miljoner. Projektportföljen är värd nära en miljard kronor.
Om vad som för honom skapar lycka säger Joakim Hedin:
-Att känna tillhörighet, vara behövd, känna sig kompetent och att kunna påverka. Och om syftet med att köpa, utveckla och sälja fastigheter:
-En röd tråd för oss är att genom varje affär komma in i ett större sammanhang.

På sin egen retoriska fråga om när han tänker varva ner eller lägga av efter ett framgångsrikt liv som affärsman svarade han med ett citat från USA: ”Property people never retire”.


Anmälan och avanmälan är stängd.


Anmäld medlem/gäst som inte kommer faktureras 175:-/person för lunch/administrering.

Logga in