Jörgen Lennartsson

 2012-01-27 12:00
(Klicka på symbolen för att lägga till i din kalender)

Att vara ledare i fotboll är roligt men också väldigt speciellt. Fotboll är den mest komplexa idrotten. Det hävdade Jörgen Lennartsson, Elfsborgs nye tränare, när han talade inför nära 260 personer vid Handelsklubbens februarimöte, ett av hans första mer offentliga framträdanden i Borås. Att vara tränare ser jag inte som ett jobb utan som en passion, en lidelse, betonade han.
Jörgen Lennartsson är född 1965 i Växjö, men bor numera i Göteborg med fru och två barn. Han har ett brett idrottsintresse och han kopplar gärna av med rockmusik i form av U2, Coldplay och Bruce Springsteen.
Jörgen berättade om hur fotboll är egentligen, om sin resa som tränare och om många spännande möten och bekantskaper genom åren. Och han talade förstås om Elfsborg.
-Det komplexa med fotbollen är inte bara att elva man spelar mot elva man och bara får använda fötterna. Det gäller hela tiden att hitta en balans i väldigt många olika avseenden:
-Balans mellan anfall och försvar, mellan possession och kontring, mellan träning och vila, (problem med överträning är vanligare än brist på träning), mellan tändning/spändhet och avslappning (gå gärna in i matchen med rätt spänningsnivå, ta ner gubbarna när det är match mot Kamraterna och ta upp dem vid enklare motstånd), mellan organisation/struktur och kreativitet, glädje och allvar (det ska vara roligt, får gärna vara allvar med en glädje-touch), mellan kollektivt och individuellt, långsiktigt och kortsiktigt, delaktighet och tydlig styrning (när det gäller ledarskapet).

Ekonomi, media, ägare
Jörgen talade om en yttre ring, där ledaren styr diktatoriskt, till exempel när det gäller laguttagning, träningsupplägg, och en inre ring, där spelarna involveras.
Han talade vidare om balans mellan tradition och nytänkande, (det är en konservativ idrott i behov av att ta till sig nyheter, men där man måste vara stark i att sålla bland nyheter) samt balans mellan erfarenhet och ungdomlig entusiasm.
Jörgen poängterade beroendet av klubbens ekonomi och menade att det lag som har bäst ekonomi oftast vinner.
-Media har stort grepp om fotbollen – på gott och ont. Men mest på gott. Vi som jobbar med fotboll måste hantera media på de villkor som media sätter.
Ägarförhållandet i en klubb är viktigt, sa Jörgen, som upplevt både ideella föreningar och privatkapitalister som ägare, vilket förstås innebär stora skillnader.

Viktigt hur man vinner
Klubbens mål, kultur och historia är viktig:
-I Borås räcker det till exempel inte med att vinna utan att göra det med glamour. Så är det i många allsvenska klubbar.
Jörgen berättade om begreppet 11+7+5, att elva man startar matchen, sju sitter på bänken och fem på läktaren - varje match.
-I fotboll är det väldigt påtagligt vilka som är med i laget. Även de på bänken och läktaren ska känna sig delaktiga. Det här är en större utmaning för tränaren i fotboll än i andra idrotter.
Han talade också om hur den övriga ledarstaben måste fungera. Det måste finnas ett samarbete hela tiden, en helhet.
-Det är viktigt att spelarna ser att också ledarna har roligt tillsammans, det smittar av sig på spelarna.
-Bygg ditt fundament som tränare på spelidé, träningsfilosofi och ledarskap. Det finns aldrig något facit, det som fungerar i ett lag fungerar inte alltid i ett annat. -
Hitta rätt balans, situationsanpassat och utvecklingsinriktat och undvik förvaltartänk, sammanfattade Jörgen sin tränarfilosofi. Det går att flytta gränser om man har en grupp som inte gnäller utan krigar.

Gedigen bakgrund
Jörgen Lennartssons resa som fotbollspelare och framför allt tränare går från Växjö Norra IF, där han började som 6-åring, blev ledare som 14-åring och var kvar till 23 års ålder. Han hann också med FK Växjö innan resan gick vidare till Östers IF (1990 – 1993), Helsingborgs IF (1994 – 2001), BK Häcken (2002 – 2004), Sveriges U21-lag (2005 – 2010) när internationell fotboll och projektet Tipselit lockade allt mer, vilket bjöd på ”sex härliga år”.
Nästa anhalt var norska Stabaek 2011, en privatägd Osloklubb, som Jörgen anser väldigt lik Elfsborg.
-Det var ett härligt år men det började gunga när det talades om arenaflytt m m,

Elfsborg är på hugget
Erbjudandet från Borås kom lägligt för Jörgen, som anser att tränarjobbet i Elfsborg är ett av de mest spännande i Skandinavien och känner att hans och klubbens fotbollsfilosofi stämmer väl. -Det känns väldigt bra med Elfsborg, härligt att komma igång. Vi är på hugget, har mycket i oss och det faktum att ”guldoket” just nu flyttats sex mil västerut gör inte så mycket, sa Jörgen Lennartsson precis före säsongens första träningsmatch.


Anmälan och avanmälan är stängd.


Anmäld medlem/gäst som inte kommer faktureras 175:-/person för lunch/administrering.

Logga in