Percy Barnevik

 2014-05-07 18:00
(Klicka på symbolen för att lägga till i din kalender)

Percy Barnevik inspirerade på Åhaga

Hand in hand är mitt viktigaste projekt någonsin och mitt sista. Det är större än alla de företag som jag har verkat i genom åren sammantagna. Det sa Percy Barnevik vid Handelsklubbens extra kvällsmöte på Åhaga den 7 maj, där han ägnade mesta tiden åt goda ledarskapsråd.

–Som företagsledare har jag fått en inblick i nöden i världen. Roten till allt ont i u-länderna är den extrema fattigdom som kommer till följd av arbetslöshet. Jag såg tidigt att man med hjälp till självhjälp kan göra väldigt mycket nytta, sa Percy Barnevik, som talar varmt för principen att man ”inte ska ge den fattige en fisk utan ett metspö”. Och han betonade att det bästa är att coacha, stödja och hjälpa kvinnor som tar mer ansvar än män i de fattiga byarna i Indien.

–Mer än 200 företag i Sverige har på detta sätt tagit sig an utvecklingen i en by. De ser där konkret vad som går att åstadkomma. Jag tror på individens inneboende styrka. Har alltid sett den omfattande potentialen hos människor på golvet och på senare år har jag upptäckt samma potential även hos enkla människor i tredje världen. Det finns fantastiska entreprenörer som kan lyfta hela byar.

Satsar på kvinnorna
Efter 35 år i toppen av det svenska näringslivet ägnar sig Percy Barnevik nu åt Hand in hand. Det är en utvecklingsorganisation med visionen att eliminera extrem fattigdom genom utbildning och företagande. Organisationen arbetar med kvinnors entreprenörskap för att skapa jobb och inkomster. Genom att ge utbildning och träning i kombination med mikrolån erbjuds de mest utsatta kvinnorna möjlighet att arbeta sig till bättre levnadsvillkor för sig och sina familjer. Hand in Hand startades i Sverige i början av 90-talet av en grupp svenska lärare som ville verka för att utrota barnarbete i de silkesproducerande regionerna i Tamil Nadu i Indien.

Verksamheten har länge finansierats av Percy Barnevik. Numera utvecklas partnerskap med företag, organisationer och privatpersoner. Borås Industri- och Handelsklubb har för övrigt beslutat att tillsammans med några Boråsföretag stödja en indisk by inom Hand in hand-projektet.

–Målet för Hand in hand är att få fram tio miljoner nya jobb som kommer att förändra livet för mer än 50 miljoner människor. Att kvinnor kan förmås att starta företag medför att familjer och hela byar och distrikt kan lyftas till en ny nivå, sa Percy Barnevik, som vittnade om det goda utfallet.

–96 procent av alla företag som får mikrolån överlever och pengarna återbetalas. 

Extrem tävlingsmänniska
Men som sagt, Percy Barnevik ägnade stor del av sitt föredrag åt att ge goda råd inom ämnet ledarskap, råd som finns i hans bok ”Ledarskap 200 råd”, utgiven 2013, som också delades ut till deltagarna i Handelsklubbens möte. Hans bakgrund med ledande positioner (vd-skap och styrelseuppdrag) inom företag som Sandvik, Asea, ABB, Skanska, GM, Astra Zeneca och Investor har förstås gett honom en erfarenhet att ösa ur.

Percy Barnevik ondgjorde sig över ”dålig produktivitet” hos många av dagens ledare, som han menade ägnar 90 procent av sin vakna tid åt möteshysteri och knappt jobbar alls.

–Mitt liv har gått ut på att decentralisera och återskapa småföretagsatmosfären även i storbolagen. Jag är extrem tävlingsmänniska, har alltid velat vinna seglingstävlingar, leda de största företagen, ha den största boksamlingen - och ta emot den största pensionen, sa han självironiskt apropå den kända pensionsaffären i ABB 2002, och tillade:

–Pengarna kommer väl till pass i min nuvarande verksamhet. Det viktigaste är kanske hur man använder sina pengar.

Många visdomsord
–Bäst som ledare är att ta initiativ och göra rätt. Näst bäst är att ta initiativ och göra fel. Sämst är att inte göra någonting, predikade Percy Barnevik. Tillgänglighet är det viktigaste för en chef. Ditt kontor är där du befinner dig. Att sitta i möte oanträffbar hela dagar är inte ok. Möten fungerar för övrigt som ansvarsupplösare, man talar gärna om att ”mötet har beslutat”. Bestäm vad ett möte ska handla om, led kraftfullt, avbryt långpratare, endast de som behöver vara med ska delta. Varför inte ha stående möten, de blir automatiskt kortare.

Och Percy Barnevik öste vidare ur sin erfarenhet: –Du kan ha ett tufft uppdrag, men du måste vidta dina åtgärder med empati. Ha inga illusioner, utgå alltid från att allt är värre än du tror. Tala alltid sanning. Det som sänkte USAs president Nixon var inte Watergate i sig utan hans lögner i Kongressen. Skämta inte bort problem, journalister har ingen humor. Långtidsplanering är överspelat, det är snabbhet som gäller. Genomförande handlar om förändring. Benchmarking är ett kraftfullt redskap för förändring. När du slutat förändra är du slut.

Du behöver inte vara bäst själv
–Att delegera är inte detsamma som att abdikera, fortsatte Percy Barnevik. Det kräver ansvar. Delegering uppåt är farligt, då riskerar ledaren snart att vara fullt upptagen med att lösa de anställdas problem. Skjut inte upp beslut, ta beslut. Om två förslag är likvärdiga, singla slant. Det är bra att ha 25 procent tomt i almanackan och att ha marginaler mellan engagemang. Ta chansen att sova när som helst och överallt. Jag har sovit i bilar, på flygplan och tyvärr även i teatersalonger.

–Var alltid lojal. Fel kan accepteras, men inte illojalitet. Försvara ditt territorium, välj dina fighter. Slåss bara när du vet att du ska vinna. Bygg team med starka band och förtroende. Ett team kan åstadkomma det du inte klarar själv. Du behöver inte vara duktigast själv, sa Percy Barnevik.

Information om att sponsra en by: Handelsklubben_Info_Hand-in-Hand


Anmälan och avanmälan är stängd.


Anmäld medlem/gäst som inte kommer faktureras 175:-/person för lunch/administrering.

Logga in